назад

Вуличне інформування громадян на правову тематику

вуличне черкаси13 листопада 2018 року в рамках правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» з метою підвищення рівня обізнаності громадян щодо змін у законодавсті України фахівцями Черкаського місцевого центру з надання БВПД проведено вуличне інформування жителів міста Черкаси.

Містян поінформовано про можливість отримати правову допомогу в Черкаському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, розповсюджено роздатковий матеріал, буклети та візитки Центру. Надано фахову консультацію щодо можливості я розірвати договір оренди землі, якщо підприємство яке її орендує відмовляється від його розірвання.

Роз’яснено, що передусім підстави припинення чи розірвання договору необхідно дивитися в самому договорі. Якщо в договорі не передбачено права на одностороннє розірвання договору, то його можливо розірвати в судовому порядку за заявою однієї із сторін, однак для цього повинні бути визначені законом підстави – наголосила юрист Центру.

Також наголошено, що відповідно до ст. 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі:

– невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України «Про оренду землі»;

– невиконання сторонами обов’язків, передбачених умовами договору;

– випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки,

– виникнення підстав, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Обов’язки орендаря визначені в ст. 25 Закону України «Про оренду землі», якими є:

– приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку;

– виконувати встановлені щодо об’єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі;

– дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення;

– у п’ятиденний строк після державної реєстрації договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності надати копію договору відповідному органу доходів і зборів.

Щодо порушення умов договору, то це є будь-яке суттєве порушення наприклад: невиплата орендної плати, використання землі не за цільовим призначенням, передача в суборенду без дозволу орендодавця (якщо такий вимагається) тощо.

Статтею 141 Земельного кодексу України передбачені підстави припинення права користування земельною ділянкою, до яких в даному випадку можна віднести: використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; систематична несплата земельного податку або орендної плати. Також обов’язки щодо охорони землі при здійсненні господарської діяльності встановлені розділом 6 Закону України «Про охорону земель».

Якщо жодних порушень за орендарем не виявлено, то потрібно чекати закінчення дії договору або все ж таки вести переговори щодо розірвання договору за згодою сторін.

Додатково повідомлено, що у разі виникнення запитань, можна звернутися за безоплатною правовою допомогою до Черкаського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя 221, тел: (0472) 33 32 28.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.