назад

Юрист Шосткинського місцевого центру допомогла клієнтці зменшити заборгованість за кредитним договором

ShM 181221 11До Шосткинського місцевого центру з надання БВПД звернулася клієнтка, яка має інвалідність I групи та є внутрішньо переміщеною особою, з питанням щодо представництва її інтересів у суді як відповідача в суді першої інстанції за позовом про стягнення заборгованості за кредитним договором у розмірі 11574,21 грн.

Начальник відділу представництва Наталія Олійник склала та подала відзив на позовну заявупро стягнення кредитної заборгованості та зазначила, що в провадженні Краматорського суду Донецької області знаходиться справа за позовом комерційного банку до клієнтки про стягнення заборгованості в сумі 11574, 21 грн. Вимоги позивача є незаконними та необгрунтованими, а також у позивача відсутнє право на звернення до суду з наступних причин: позивач не надав жодних доказів, що відповідачка дійсно заборгувала йому грошові кошти, зазначені в позовній заяві. Позивачем на підтвердження начебто її боргу до суду були подані: розрахунок заборгованості, копія заяви та правила надання банківських послуг. Вказані документи не можуть підтвердити факт існування боргу перед позивачем, тому що відповідачка жодного договору з позивачем не укладала та взагалі не оформлювала жодних платіжних карток.

Крім того, позивачем не надано в якості доказу вказаного договору, оскільки його не існує взагалі. Копія заяви, яку надав позивач, не може підтверджувати існування боргу, бо вона є лише пропозицією укласти договір. Також у заяві відсутні дані про те, що відповідачка отримала інформацію, що містить основні умови обслуговування та кредитування, а також тарифи та підпис клієнтки. Розрахунок заборгованості не може підтверджувати існування боргу, оскільки він не є первинним обліковим бухгалтерським документом, не відповідає Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Факт надання грошових коштів може бути підтверджений відповідним платіжним документом, який є єдиним можливим та належним доказом здійснення платежу, проте позивач не наддав жодного доказу здійснення платежу, а тому вимоги позивача не можуть бути визнані обгрунтованим та не можуть бути враховані як належні та допустимі докази.

У судовому засіданні, вивчивши всі обставини справи, Краматорський міський суд виніс рішення, яким позовну заяву задовольнив частково та стягнув із заявника на користь акціонерного банку заборгованість за кредитним договором в сумі 90,70 грн.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.