назад

Юристи системи БПД зустрілися з регіональними представниками уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та поліції

Юристи Північного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги у Житомирі, Черкасах та Хмельницькому провели зустрічі з представниками поліції та регіональними представниками уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Вони були спрямовані на забезпечення швидкості вирішення питань, підвищення якості надання правничих послуг засудженим та невідкладності прийняття важливих рішень у випадку порушень прав на шляху доступу до правосуддя.

Так, юристи управління організації надання безоплатної вторинної правничої допомоги та проведення медіації міжрегіонального центру взяли участь у заході з нагоди річниці впровадження міжнародних стандартів захисту прав людини – системи «Сustody Records» у Хмельницькому. Під час зустрічі говорили про діяльність міжрегіонального центру та взаємодію структурних підрозділів в ключових напрямках роботи.

Крім цього, керівниця управління Ольга Чорна взяла участь у форумі: «Права людини в умовах війни: Хмельниччина». Де разом з представниками громадськості, держаних і правоохоронних інституцій та депутатами обговорили важливі питання захисту прав і свобод людини, зокрема таких категорій як ВПО та ветеранів війни, які часто звертаються до бюро правничої допомоги.

Також вона взяла участь у засіданні міжвідомчої робочої групи з питань захисту інтересів дітей та протидії насильству на базі Хмельницької обласної прокуратури, де, зокрема, обговорили питання щодо запуску пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні/міжрегіональні центри з надання безоплатної правничої допомоги з 1 вересня на території Хмельницької області. Говорили і про необхідність проведення додаткової зустрічі щодо обговорення і деталізації алгоритмів дій прокуратури, поліції, безоплатної правничої допомоги, служб у справах захисту дітей, законних представників і, адвокатів і психологів у випадку, якщо дитина є учасником кримінального провадження. А представники освітніх закладів та правоохоринних органів зробили запит на проведення правопросвітницьких заходів юристами системи БПД у сфері протидії булінгу, наркоманії тощо.

Тему дотримання прав та інтересів дитини, яка опинилася у контакті або у конфлікті з законом вона висвітлювала і на регіональній конференції «Шлях гідності: об’єднуємо зусилля для захисту прав людей», яку провело  Представництво Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Хмельницькій області. Зокрема Ольга Чорна розповіла про проєкти, які працюють чи далі запроваджуються на базі  системи БПД, про проблематику щодо відсутності на Хмельниччині Барнахусу та перспективи його створення.

Юристи системи БПД в Черкасах зустрілися з представниками  відділу уповноваженого з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією в Черкаській області) Управління дотримання прав людини Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України та сектору дотримання прав людини Черкаського регіонального управління  Головного управління Національної поліції. На цій зустрічі обговорили ряд питань, зокрема напрацювали алгоритм забезпечення дотримання прав людини.

Під час регіональних зустрічей з представниками уповноваженого Верховної ради з прав людини у Житомирі та Хмельницькому юристи системи БПД говорили про реалізацію права на безоплатну правничу допомогу, про порядок  призначення адвокатів у цивільних справах, захисників ув’язненим/засудженим,  порядок звернення до міжрегіонального центру засуджених, про мережу консультаційних пунктів у місцях несвободи та про питання з якими звертались ув’язнені/засуджені до представника Уповноваженого  і надання їм правничої допомоги.

Такі зустрічі дають можливість сформувати алгоритм дій як міжрегіонального центру, так і регіонального представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини.