назад
22.05.23

Юристи та юристки системи БПД удосконалили професійні навички з питань ВІЛ, ТБ та психосоціальної підтримки у сфері праці

Упродовж двох днів фахівці й фахівчині системи безоплатної правової допомоги підвищували рівень обізнаності з питань ВІЛ, туберкульозу, стигми та дискримінації за ознакою ВІЛ та ТБ. Офлайн-навчання, що відбувалося за підтримки партнерів, мало на меті посилити потенціал фахівців системи.

У офлайн-тренінгах з питань ВІЛ, ТБ та психосоціальної підтримки у сфері праці взяли участь 50 юристів і юристок системи БПД, які мають досвід надання правової допомоги особам, вразливим до ВІЛ і ТБ.

Навчання, що відбувалося у два етапи – 10–11 та 17–18 травня, організували спільно з Міжнародною організацією праці (МОП), в рамках спільного проєкту з УВКБ ООН та за підтримки ЮНЕЙДС щодо посилення потенціалу працівників системи надання БПД.

«Система БПД за підтримки партнерів продовжує проведення заходів підвищення кваліфікації фахівців не тільки онлайн, а й офлайн. Зокрема, у цьому тренінгу беруть участь юристи, які долучаються до консультування на гарячій лінії 0 800 213 103. Вони кожного дня консультують клієнтів, і для них важливе питання психологічної безпеки та психосоціальної підтримки», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

За словами Національної координаторки проєктів МОП з ВІЛ у сфері праці Лариси Савчук, мета навчання – дати учасникам і учасницям тренінгу необхідні знання, які, зокрема, допоможуть надати консультацію людині та убезпечать від таких захворювань, як ВІЛ, туберкульоз. Адже для України ці питання надзвичайно актуальні і статистично, і епідеміологічно, як в соціальній, так і в трудовій сфері.

З фахівцями й фахівчинями системи БПД працювали психологиня-тренерка профілактичних програм в сфері праці, амбасадорка МОП Ксенія Лепеха та лікарка-пульмонологиня, експертка з інфекційного контролю та впровадження методології покращення якості в медицині Анна Анікєєва.

Під час тренінгу опрацювали кілька важливих тематичних блоків:

  • Чому ми говоримо про ВІЛ: три ключові причини;
  • Стигма і дискримінація у зв’язку з ВІЛ і ТБ: бар’єри для діагностики, лікування і зайнятості;
  • Переваги добровільного консультування і тестування на ВІЛ (ДКТ);
  • Значення постконтактної профілактики ВІЛ-інфекції та раннього лікування;
  • Туберкульоз і сфера праці, раннє виявлення туберкульозу;
  • Шляхи передачі, клінічна картина та особливості діагностики у працюючого населення.

Розглянули також питання психологічної безпеки і психосоціальної підтримки у сфері праці в умовах війни.

«Висвітлення проблеми ВІЛ та туберкульозу в умовах війни є дуже важливим, адже зростаюча соціальна напруженість через війну спонукає нас налагоджувати власне психічне здоров’я, а також розвивати більш толерантне ставлення до довколишніх, які потребують захисту та додаткових соціальних гарантій захисту», – пояснив свою мотивацію до участі в навчанні учасник тренінгу 10–11 травня, провідний юрист відділу ділу безоплатної правової допомоги Дніпровського місцевого центру з надання БВПД Павло Довгопол.

Протягом навчання юристи та юристки мали змогу пройти анонімне та добровільне безкоштовне консультування й тестування на ВІЛ. Усі учасники та учасниці навчання скористалися цією можливістю.

Своїми враженнями від участі в тренінгу поділилася і начальниця відділу безоплатної правової допомоги Самбірського місцевого центру з надання БВПД Леся Сушко.

«Інформація на тренінгу насправді корисна для кожного з нас. Адже люди з ВІЛ та ТБ залишаються одними з найбільш дискримінованих, а виявляється – завдяки знанням і правильному підходу до проблеми «позитивні» люди можуть почуватись комфортно у суспільстві та максимально реалізовувати свої права», – говорить юристка.

Зважаючи на значну кількість охочих взяти участь в тренінгах з питань ВІЛ, ТБ та психосоціальної підтримки у сфері праці, організатори вирішили провести додатковий навчальний захід для юристів та юристок системи БПД у форматі онлайн. Перша сесія тренінгу відбудеться 25 травня.