назад
23.05.23

Навчаємося, щоб ефективніше допомагати ВПО

Допомога внутрішнім переселенцям завжди була пріоритетом системи безоплатної правової допомоги. А значне збільшення чисельності цієї категорії громадян та розширення кола правових питань, з якими звертаються переселенці, спонукає фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги поглиблювати свої професійні знання, щоб ефективніше допомагати ВПО. Отож, прагнучи підвищувати власну компетентність та  обмінюватися досвідом з практикуючими колегами, юристи та адвокати, які надають безоплатну правову допомогу, взяли участь у тренінгах, організованих Координаційним центром з надання правової допомоги в співпраці з Благодійним фондом «Право на Захист».

Так, у межах проєкту «Правова підтримка ВПО та постраждалого населення на деокупованих територіях України» відбулася низка тренінгів, зокрема у Києві, Чернігові, Хмельницькому, Харкові та Київській області. Під час навчання фахівці системи БПД поглиблювали свої знання, зокрема про процесуальні проблеми, які виникли внаслідок повномасштабного вторгнення, та цікавилися алгоритмами їх вирішення.  Варто зауважити, що теми навчань обирали правники, які часто надають допомогу ВПО, враховуючи власні потреби.

«Аналізуючи нагальні потреби юристів та адвокатів, що надають безоплатну правову допомогу, в додатковій інформації, та обираючи теми для тренінгів, ми звертали увагу на ті питання, відповіді на які підвищили б кваліфікацію наших спеціалістів і які можна було б використовувати у роботі з внутрішніми переселенцями. Це допоможе більш ефективно надавати допомогу цій  категорії населення. Оскільки проблеми, які турбують цю категорію громадян, складні й нетипові для більшості українців», – зазначає директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін.

Таким чином, адвокати та юристи БФ «Право на Захист», розповідаючи про нормативно-правове  регулювання та практичне розв’язання окремих питань ВПО, акцентували увагу на проблемах, пов’язаних зі спадкуванням в умовах воєнного стану, отриманням компенсацій за знищене чи пошкоджене майно та відновленням втрачених документів внутрішньо переміщених осіб.

«Серія тренінгів, які наразі проводяться нашим фондом у партнерстві з УВКБ ООН, передбачає висвітлення актуальних питань, що стосуються, зокрема, соціальних виплат ВПО, пенсійного забезпечення, житлових прав вимушених переселенців, особливостей встановлення фактів народження та смерті на непідконтрольній території, а також повʼязані з процесуальними проблемами, з якими стикнулось судочинство через війну. Наші юристи та адвокати, які вже мають практичний досвід та експертизу у зазначених темах, залюбки діляться напрацьованою практикою з колегами, що в подальшому має забезпечити доступ до належної безоплатної правової допомоги ще більшій кількості людей, які потребують її в умовах війни», – говорить керівниця регіональної команди БФ «Право на захист» Юлія Руденко.

Крім цього, фахівці системи БПД взяли участь і в практичному занятті, під час якого навчалися, як правильно говорити з агресивною людиною, щоб конструктивно вирішити конфлікт, потурбуватися про свій стан та зберегти репутацію організації.

 

«Цей тренінг дав можливість переглянути й проаналізувати актуальну судову практику, яка, безперечно, стане в пригоді при наданні правової допомоги внутрішньо переміщеним особам у майбутньому. Оскільки, реалізовуючи свої права, представники цієї категорії населення наштовхуються на певні суперечності, усунути які в деяких випадках можна лише в судовому порядку», – зауважила начальниця відділу безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Бойко.

Підсумовуючи, варто зауважити, що, починаючи з 2018 року, саме проведення спільних семінарів та тренінгів з юристами фонду допомогло фахівцям системи безоплатної правової допомоги розібратися в найменших тонкощах правових проблем, з якими звертаються внутрішні переселенці та напрацювати дієві алгоритми їх вирішення. Вже найближчим часом такі тренінги відбудуться і в інших регіонах, зокрема у Львові, Вінниці, Рівному та на Волині.

Довідково. Благодійний Фонд «Право на захист» – одна з провідних українських правозахисних організацій, що надає правову, психосоціальну та гуманітарну підтримку ВПО, людям, які постраждали від воєнних дій, біженцям та особам без громадянства.