назад

Об’єднуємо наукові та практичні підходи задля захисту прав громадян в Україні

20 травня, у День науки в Юридичній клініці Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого відбувала ХVІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні шляхи удосконалення українського законодавства».

До заходу долучилися  і представники  системи безоплатної правової допомоги директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов,  директор  та заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях Анатолій Бородавка та Вікторія Гайворонська.

Конференція пройшла у формі пленарного засідання, де учасники мали можливість  виступити з доповіддю, взяти участь в обговоренні найрізноманітніших питань правотворення та правозастосування, заслухати доповіді спікерів, що стосувалися змін у сфері спадкового права під час військового стану, електронних петицій, щодо публічного контролю за релокацією стратегічних підприємств.

Конференція стала ключовим юридичним майданчиком для обговорення змін, з якими зіткнулися країна, економіка та бізнес.

Жваву дискусію викликала доповідь на тему«Щодо окремих механізмів реалізації деокупації тимчасово окупованих територій України», де усі охочі висловили свої думки з цього приводу, що підтверджує необхідність та важливість обговорюваних на зустрічі питань.

 «На деокупованих територіях за юридичною допомогою звертаються люди різного віку, соціального статусу та професій. Серед найпоширеніших проблем, з якими стикаються мешканці де окупованих територій є фіксування пошкодженого або зруйнованого житла, отримання компенсації за пошкоджене житло, відновлення паспорту та інших документів особи, отримання свідоцтв про народження або смерть, оформлення спадщини, доступ до інших соціально-правових послуг гарантованих державою тощо, в тому числі для ВПО (отримання довідки ВПО, відповідних виплат, гарантування права на соціальне та інше житло, працевлаштування тощо).»   – повідомила заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, голова Ради адвокатів Харківської області, Вікторія Гайворонська.

Попри те, що  конференція проходила в онлайн-режимі, вона вкотре продемонструвла єдність юридичної спільноти навіть у такий непростий для держави час.

За підсумками конференції випущено збірку тез наукових доповідей і повідомлень, зі змістом якої можна буде ознайомитися на сайті Юридичної клініки.

Організаторами конференції стали Координаційний центр з надання правової допомоги;  Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях,  Рада адвокатів Харківської області та  Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого.