назад

З 1 вересня на Дніпропетровщині розпочали свою діяльність 20 бюро правової допомоги

2Наприкінці серпня 2016 року, у приміщенні дніпропетровського «Телеканалу 34», відбулися прес-конференції за участі директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області Людмили Яцуби, начальника Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області Леоніда Маньковського та заступника начальника ГТУЮ з питань  державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації ГТУ юстиції в Дніпропетровській області Тимофія Дудіна.

 Заходи були присвячені обговоренню відкриття 25-ти бюро правової допомоги, які розпочали свою діяльність на Дніпропетровщині вже з вересня. Також під час прес-конференцій спікери торкнулися питання реалізації пілотного проекту «Шлюб за одну ніч», який впроваджується Міністерством юстиції.

1Людмила Яцуба розповіла телеглядачам про роль та діяльність новостворених бюро правової допомоги у Дніпропетровській області. «За своїм статусом бюро правової допомоги є не окремими новоствореними установами, а структурними підрозділами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яких на Дніпропетровщині налічується 8. Бюро правової допомоги є мережею точок активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад та соціально вразливих суспільних груп», – повідомила директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області.

         Також вона наголосила на тому, що основною метою діяльності бюро правової допомоги є підвищення правової грамотності мешканців сільської місцевості та малих міст, зменшення ризику обмеження доступу до права і правосуддя для найбільш соціально вразливих суспільних верств внаслідок запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та браком адвокатів у сільській місцевості та малих містах; посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад.

«З 1 вересня вже відкрили двері 20 бюро правової допомоги, ще 5 бюро правової допомоги планується відкрити найближчим часом. До сфери послуг бюро правової допомоги належатиме: правопросвітництво, надання первинної, що включає в себе надання правової інформації, консультацій та роз’яснень складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру) та вторинної правової допомоги – захист; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру», – пояснила Людмила Яцуба.

Нагадаємо, що 12 серпня 2016 року у Дніпрі проводився установчий семінар для новопризначених працівників бюро правової допомоги, які пройшли відкритий конкурс та були рекомендовані на посади начальників бюро та їхніх заступників.

Також під час прес-конференцій спікери торкнулись питання впровадження пілотного проекту з реєстрації шлюбу, який вже запрацював у Дніпрі, Одесі та Львівській області, та буде впроваджений у м. Києві, Харківській, Луганській та Донецькій областях.

«Зазначена процедура буде максимально швидкою. Свідоцтво про одруження видаватиметься одразу, а протягом 24 годин з моменту реєстрації дані буде внесено до відповідного реєстру. Це ще одна ініціатива, яка усуває бюрократію та черги і створює сприятливі можливості для громадян в отриманні послуг. Існуватиме дві форми реєстрації шлюбу: це безоплатна (витрати становлять 0,86 коп.) та «бізнесова» – іншими словами, це виїзні церемонії, які будуть коштувати молодятам близько 2500 грн. Така прискорена процедура реєстрації шлюбу здійснюватися при існуючих органах ДРАЦСу» – розповів Леонід Маньковський, начальник Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області.

«З 1 вересня відкрились бюро правової допомоги на території Дніпропетровського регіону, де мешканці Дніпра зможуть одружитися менше, ніж за добу. Молодята обирають час і місце проведення реєстрації шлюбу, підписують відповідний договір з організатором – і приходять до себе на весілля. Процедура буде максимально швидкою. Свідоцтво про шлюб видається відразу. Дійсно, протягом 24 годин від моменту прийняття рішення і до моменту реєстрації шлюбу наші молодята зможуть отримати такий сервіс”,  – зазначив Тимофій Дудін, заступник начальника ГТУЮ з питань  державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації ГТУ юстиції в Дніпропетровській області.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області розташований за адресою:вул. Старокозацька, 56, 5 поверх, кабінети 501, 502, 503, 509, 519, м. Дніпро, 49020, Україна.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).

Адреси діючих новостворених бюро правової допомоги:

Верхньодніпровське бюро правової допомоги: м. Верхньодніпровськ,  вул. Леніна, 21.

Криничанське бюро правової допомоги: смт Кринички (приміщення в стадії визначення).

Петриківське бюро правової допомоги: смт Пертиківка, вул. Леніна, 69.

Магдалинівське бюро правової допомоги: Магдалинівський район, смт Магдалинівка, вул. Радянська, 84.

Новомосковське бюро правової допомоги: Новомосковський район,

 м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, 12.

Царичанське бюро правової допомоги: Царичанський район, смт Царичанка, вул. Комсомольська,  120.

Покровське бюро правової допомоги:  м. Покров, вул. Героїв, 13.

Томаківське бюро правової допомоги: смт Томаківка, вул. Лесі Українки, 41.

Васильківське бюро правової допомоги: смт Васильківка, вул. Соборна (Леніна), 25.

Першотравенське бюро правової допомоги: м. Першотравенськ, вул. Комсомольська, буд 26.

Петропавлівське бюро правової допомоги: смт Петропавлівка, вул. Героїв України, 42.

Покровське бюро правової допомоги: Покровський район, смт Покровське, вул.40-річчя Жовтня, 30-а.

Синельниківське бюро правової допомоги: м. Синельниково, вул. Богми, 4А.

Слобожанське бюро правової допомоги: смт Ювілейне, вул. Василя Сухомлинського, 42.

Апостолівське бюро правової допомоги: Апостолівський р-н, м. Апостолове, вул. Центральна, 63.

Жовтоводське бюро правової допомоги: м. Жовті Води, бульвар Свободи, 62.

Криворізьке бюро правової допомоги: Криворізький район,  м. Кривий Ріг, вул. Томського, 37.

П’ятихатське бюро правової допомоги: м. П’ятихатки, вул. Пушкіна, 107.

Солонянське бюро правової допомоги: Солонянський район, смт Солоне, вул. Гагаріна, 12А.