назад

З 1 вересня у північній частині Тернопільської області запрацювали «офіси справедливості» – бюро правової допомоги.

14224794 518479085009719 7128192338308475536 n

30 серпня у містах Збараж та Зборів та 31 серпня 2016 року у містах Ланівці та Шумськ відкрито «офіси справедливості» – структурні підрозділи Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Керівниками бюро призначено відповідно Сергія Русина, Світлану Нужду, Олену Радосюк та Віктора Липку.

За своїм статусом бюро правової допомоги не є окремими новоствореними установами, не мають статусу юридичної особи, не мають адміністративного персоналу і не потребують додаткових витрат на адміністрування.

14199310 1129300157150683 4698749671828068323 nУ відкритті бюро та у проведенні ”круглих столів” у районних радах взяли участь директор регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій, начальник Головного територіального управління юстиції Едуард Кольцов, керівник Кременецького місцевого центру з надання БВПД Валентина Вербицька, відповідно голови Збаразької, Лановецької та Шумської районних рад  Світлана Боднар, Руслана Кушнір та Тарас Корець, заступники голови Зборівської та Шумської районних рад Леонід Олійник та Олександр Макаревич, Збаразький та Лановецький міські голови Роман Полікровський та Роман Казновецький, перші заступники голови Збаразької та Зборівської РДА Михайло Бігус та Юрій Головатюк, заступники голови Зборівської та Шумської РДА Олександр Парацій та Тетяна Побережна, головний бухгалтер та заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної допомоги Регіонального центру Оксана Оверко та Олег Кононенко, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Кременецького місцевого центру Ярослав Лис, керівники судових, правоохоронних органів, представники територіальних громад та органів виконавчої влади, представники громадських організацій і місцевих ЗМІ.

14183948 1756891571265768 4399632520020659600 nДетально про функції і завдання бюро учасникам кожного “круглого столу” розповіли новопризначені керівники бюро. Діяльність бюро правової допомоги буде спрямована на досягнення таких цілей, як посилення правової спроможності мешканців сільської місцевості. У бюро надаватимуть і первинну, і вторинну правову допомогу. Первинну правову допомогу (консультації, роз’яснення) можуть отримувати усі громадяни незалежно від статків. Вторинну правову допомогу – представлення інтересів особи в судах – здійснює адвокат, який надається вразливим категоріям осіб зазначеним у статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Такий адвокат призначається за рішенням Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Крім того, в бюро кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України.

Представники системи безоплатної правової допомоги зазначили, що  основна місія бюро – посилити правову спроможність територіальних громад та забезпечити рівний доступ до правової інформації, юридичних консультацій та правосуддя кожного громадянина.

14142024 518479071676387 4293116033925121906 nДіяльність бюро правової допомоги також буде спрямована на  досудове врегулювання цивільних та адміністративних спорів і зменшення навантаження на судову систему, зменшення домашнього насильства, дискримінації та попередження злочинності, насамперед, серед неповнолітніх,сприяння більшій залученості територіальних громад до роботи сформованих ними органів місцевого самоврядування, оперативна синхронна комунікація змісту реформ, що проводяться Урядом у сфері освіти, охорони здоров’я, соціальній та інших сферах, на рівень територіальних громад та запобігання побутовій корупції на базовому рівні.

Керівники органів місцевого самоврядування у своїх виступах відмітили, своєчасність запровадження бюро правової допомоги, також місцева влада готова співпрацювати в майбутньому з бюро та побажали успішної роботи.

Голова громадської організації «Воїни Антитерористичної операції Лановецького району» Дмитро Харчук наголосив, що відкриття бюро правової допомоги на місці ліквідованих районних управлінь юстиції є дійсно позитивна реформа у нашій державі, яка впроваджується і приносить реальну користь для населення.

Представники судових та правоохоронних органів відзначили важливість створення бюро, саме безкоштовної правової допомоги, оскільки особи які потребують правової допомоги не завжди мають можливість оплатити послуги  адвоката та потерпають через свою юридичну неграмотність.

Керівники районних центрів зайнятості констатували факт продуктивної та плідної співпраці їх установ з Кременецьким місцевим центром та висловили надію на її продовження та поглиблення з бюро правової допомоги.

1 та 2 вересня  у новостворених відділах бюро правової допомоги вже були перші відвідувачі, що отримали правову допомогу. До Збаразького бюро звернулось — 14 осіб, Зборівського — 7, Лановецького – 10 осіб, до Шумського — 9 осіб.

Отримати безоплатну правову допомогу можна за адресами бюро правової допомоги: м.Збараж, вул.Шолом-Алейхема,19; м.Зборів, вул. Б.Хмельницького,47; м.Ланівці, вул.Незалежності,20А; м.Шумськ, вул. Шевченка,3.