назад
14.12.16

З адвокатами, що надають безоплатну правову допомогу, обговорили зміни підходів в укладенні контрактів

2     З 1 січня 2017 року очікуються нововведення у роботі регіональних та місцевих центрів. Зокрема, суттєво зміняться підходи до укладення контрактів з адвокатами. Щоб обговорити новації та інші актуальні питання надання безоплатної вторинної правової допомоги, у вівторок, 13 грудня, на базі Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся круглий стіл з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

     Передусім директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна ознайомили адвокатів із новелами, що стосуються особливостей укладення контрактів у 2017 року.

     “З 1 січня 2017 року регіональний центр матиме повноваження лише на укладення контрактів з адвокатами на здійснення захисту у кримінальному провадженні, а також надання БВПД особам, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт, — пояснила Наталія Стьопіна. Повноваження на укладання контрактів з адвокатами на складання процесуальних документів та представництво планується передати до місцевих центрів з надання БВПД”.

     У такий спосіб буде скасовано централізований підхід до укладання контрактів з адвокатами, і кожен адвокат зможе самостійно вирішувати, з якими саме центрами йому працювати.

3

     Крім того, адвокатам повідомили, що протягом 2017 року планується пілотування моделі офісів громадського захисту в межах окремих регіонів. Тобто адвокатам, які надають БВПД належної якості, буде запропонована повна зайнятість, робоче місце, обладнане сучасною оргтехнікою, автомобільний транспорт, витратні матеріали, засоби зв’язку та приміщення для конфіденційних побачень з клієнтами за рахунок коштів державного бюджету.

     Відтак Сергій Дрелінський, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів регіонального центру,  звернув увагу присутніх на окремі аспекти моніторингу якості надання безоплатної вторинної правової допомоги та зміни, які плануються у цьому напрямку роботи.

1

     Адвокати обговорили також стан виконання доручень з надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах. За словами начальника відділу представництва місцевого центру Людмили Адамчук, станом на 13 грудня виконаними є 35% доручень, виданих місцевим центром у 2016 році; 13% доручень завершилися складанням правового висновку про відсутність правових та/або фактичних підстав для звернення до суду, а за 22% доручень були подані акти про надання БВПД з додатками про участь адвокатів у відповідних стадіях судового розгляду.

     На завершення заходу присутні обмінялися досвідом позитивного вирішення справ.