назад
12.12.23

З ким і як система налагоджує партнерство, щоб протидіяти домашньому насильству

Щоб ефективно допомагати постраждалим від домашнього насильства та протидіяти йому фахівці системи безоплатної правничої допомоги налагоджують партнерські зв’язки з органами місцевого самоврядування та їхніми структурними підрозділами, громадськими організаціями та благодійними фондами.

Розбудова регіональних систем сервісів для постраждалих

У Києві фахівці системи безоплатної правничої допомоги двічі цього року долучалися до навчань з підготовки експертів та експерток з питань розбудови місцевих систем запобігання та протидії домашньому насильству, під час яких презентували алгоритми взаємодії спеціалізованих служб, системи БПД та поліції, зокрема щодо перенаправлення потерпілих від домашнього насильства.

Представники Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги ділилися досвідом багаторічної співпраці з Київським міським центром гендерної рівності, запобігання та протидії насильству і іншими спеціалізованими службами.

«Ми надаємо безоплатну правову допомогу постраждалим від домашнього насильства та розуміємо важливість комплексного підходу у розв’язанні проблем таких людей. Саме тому постійно взаємодіємо з соціальними службами міста, щоб люди повною мірою могли відновити власні права», — наголошує заступниця директора Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Маньківська.

На Чернігівщині, у межах проєкту Фонду ООН у галузі народонаселення «Міста і громади вільні від домашнього насильства» на 2023–2026 роки, юристи Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з фахівцями відділу у справах сімʼї та молоді міської ради, відділу освіти, служби у справах дітей, поліції, центру надання соціальних служб та мобільної бригади соціально-психологічної допомоги розробили план спільних дій з розбудови місцевої системи запобігання та протидії домашньому і гендерно зумовленому насильству.

Триває міжвідомча взаємодія відповідно до напрямів, які включили в цей план. Серед них:

  • Надання допомоги та захисту постраждалим, забезпечення відшкодування шкоди, завданої домашнім насильством;
  • Належне розслідування фактів домашнього насильства, притягнення кривдників до передбаченої законом відповідальності та зміна їхньої поведінки;
  • Запобігання домашньому насильству.

Щоб своєчасно надавати правничу допомогу постраждалим від домашнього насильства налагоджена взаємодія зі Спеціалізованою службою первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства, двома  мобільними бригадами  соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, Громадською організацією жіночого простору «Вільна». Ніжинський МЦ з надання БВПД включений до складу міжвідомчої робочої групи з питань запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради.

На Сумщині також напрацьований алгоритм взаємодії відповідних служб у межах місцевої системи протидії домашньому насильству, що розбудовується у рамках  «Міста і громади, вільні від домашнього насильства». До його створення долучилися юристи Сумського місцевого центру з надання БВПД. Проєкт передбачає розвиток мережі якісних спеціалізованих послуг і покращення координації та міжвідомчої взаємодії органів і служб, а також активізацію та залучення мешканців громад до запобігання та раннього виявлення випадків домашнього насильства.

У Вінниці, юристи системи БПД також долучаються до розбудови системи сервісів підтримки та допомоги тим, хто страждає від усіх проявів насильства, у межах проекту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства». Напрацьованими алгоритмами діляться з іншими регіонами.

Так, директорка Вінницького місцевого центру з надання БВПД Наталія Смішна ділилася досвідом співпраці системи БПД з іншими інституціями, які допомагають постраждалим з представниками соціальних служб з усієї України.

За її словами, завдяки тісній співпраці різних служб та організацій, які надають допомогу постраждалим від домашнього насильства, нам вдається реалізувати системні зміни. Наприклад, раніше дітей, які були свідками домашнього насильства, правоохоронці навіть не вносили в протоколи. 

«Спільними зусиллями ми змогли змінити цю ситуацію. Під час зустрічей міжвідомчої робочої групи з протидії домашньому насильству ми пояснюємо, як системи БПД може захистити постраждалих», — розповідає Наталія Смішна.

Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області вже кілька років поспіль співпрацює із Сумським регіональним центром підвищення кваліфікації, який організовує навчання для держслужбовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Серед основних тем — питання обізнаності фахівців із гендерної політики держави, особливості надання допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також можливості співпраці з об’єднаними територіальними громадами та системою безоплатної правової допомоги в Сумській області.

 

«Держава є основним суб’єктом протидії насильству, тому органи державної влади повинні прикладати максимум зусиль для формування у суспільстві неприйняття насильства, вжиття необхідних заходів для його запобігання та створення системи захисту жертв і подолання наслідків насильства», — наголошує  директорка Регіонального центру Олена Демченко, яка є членом Обласної координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми.

Спільні правопросвітницькі та навчальні заходи

Декілька років поспіль у Кривому Розі для попередження та протидії домашньому насильству проводиться конкурс соціальної  реклами. Одним з його ініціаторів є Криворізькій місцевий центр з надання БВПД.  Він проходить у межах співпраці юристів центру з UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення».

Цього року конкурс пройшов  для  молоді  з  Кривого Рогу та  Новопілля. Він  привернув увагу до цінності кожної особистості, прав людини, важливості сім’ї в житті людини, попередження і протидії домашньому насильству, необхідності позбутися стереотипів і гендерної дискримінації, популяризації алгоритмів дій щодо захисту своїх прав. 

Реалізуючи проєкт «Нульова толерантність до насильства», Криворізький місцевий центр спільно з ГО «Безпека» та іншими партнерами з Криворізької та Новопільської громад  провели  цикл заходів, орієнтованих на соціальні зміни в громаді, а саме формування нульової толерантності до такого явища. Це були зустрічі з партнерами з органів місцевого самоврядування, тренінги для вчителів, зустрічі з молоддю і дітьми, психологами, правоохоронцями, юристами.

У Конотопській громаді цього року реалізовувалася інформаційно-просвітницька кампанія «Конотоп — територія добра і милосердя», що була спрямована на запобігання гендерно зумовленому та домашньому насильству. Її підготували та реалізували представники ГО «Молодіжна організація студентів «Новий час» у межах співпраці з UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID.

«Протидія домашньому насильству повинна бути комплексною й охоплювати не лише заходи щодо надання правничої допомоги. Тому важливо, щоб різні системи та організації співпрацювали та координували свої дії, щоб забезпечити повний захист та підтримку постраждалим від домашнього насильства. Саме цьому в нашій громаді повністю сприяє ініціатива територія добра і милосердя в Конотопі», — зауважує директор Конотопського місцевого центру з надання БВПД  Олександр Муха.

У рамках інформаційно-просвітницької кампанії «Конотоп — територія добра і милосердя» на центральній площі міста весною 2023 року за участю містян, представників загальноосвітніх, професійно-технічних закладів освіти, а також закладів фахової передвищої та вищої освіти міста, відбувся флешмоб на підтримку формування нульової толерантності до домашнього насильства. 

На Тернопільщині цього року відбувся дводенний тренінг «Підвищення потенціалу надавачів соціальних послуг постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, попередження і протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству» в якому взяли участь представники системи БПД  та працівники соціальних служб регіону. Захід був реалізований за підтримки Фонду Народонаселення ООН — UNFPA Ukraine у партнерстві з Головним Управлінням Національної соціальної сервісної служби у Тернопільській області. Його учасники ознайомилися з міжнародною практикою та стандартами захисту прав осіб, які постраждали від домашнього насильства та ГЗН, отримали інформацію щодо національних механізмів, практик, заходів захисту постраждалих від домашнього насильства для подальшої підтримки постраждалих осіб тощо.

На Харківщині представники системи безоплатної правничої допомоги, поліції, ювенальної поліції, соціальних служб і центрів, які надають прихисток і допомогу жінкам і дітям, що постраждали від домашнього насильства, громад також взяли участь у тренінгу «Особливості міжвідомчої взаємодії із запобігання та протидії домашньому насильству на рівні громади в умовах воєнного стану». Під час якого обговорили актуальні проблеми запобігання та протидії гендерно зумовленому та домашньому насильству в Україні та Харківській області під час воєнного стану.  Представники кожної організації-учасниці розповіли про алгоритм дій у разі звернення до них по допомогу постраждалих від домашнього насильства.

Партнерство для вчасної допомоги

Для оперативного реагування на випадки вчинення домашнього насильства дуже важлива спільна, злагоджена робота всіх державних установ, дотичних структур та партнерів.

Так, на Сумщині у межах взаємодії юристів системи БПД та Спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі Шосткинського міського територіального центру соціального обслуговування кожної другої п’ятниці місяця працює консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги для осіб постраждалих від домашнього насильства.

Крім цього, психологиня спеціалізованої служби первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства  спрямовує їх до юристів місцевого центру за отриманням правничої допомоги, в тому числі встановлення у судовому порядку обмежувального припису стосовно кривдника.

На Дніпровщині юристи Кам’янського місцевого центру з надання БВПД співпрацюють з Громадською організацією “М.АРТ.ІН-КЛУБ”, забезпечуючи доступ до безоплатної правничої допомоги постраждалим від домашнього насильства, якими опікується організація. Працівники організації перенаправляють людей до юристів системи безоплатної правничої допомоги.

Крім цього, фахівці системи БПД на Дніпропетровщині взяли шефство над мешканцями шелтера для постраждалих від домашнього насильства Громадської організації “Милосердя Новомосковськ”,  надаючи усі види безоплатної правничої допомоги підопічним організації.

У Чернігові правничу допомогу від юристів системи БПД отримують люди, що перебувають в кімнаті кризового реагування для людей, які постраждали від домашнього насильства,  яку цього року відкрили за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення.

У столиці у межах  співпраці з Київським міським центром гендерної рівності, запобігання та протидії насильству, з 2017 року допомагають особам, що постраждали від домашнього насильства.

Зокрема, центр, як спеціалізована служба підтримки постраждалих від домашнього насильства, видає направлення на надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, що звертаються за підтримкою і захистом.

А на базі Київського міського центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству організовано роботу мобільної бригади соціально-психологічної допомоги, яка, за потреби, відразу доправляє постраждалих від домашнього насильства до головного офісу Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Постраждалі при цьому отримують безоплатну правову допомогу позачергово.

Починаючи з 2018 року фахівці Ніжинського місцевого центру з надання БВПД надавали методологічну допомогу органам місцевого самоврядування. З початку 2019 року юристи центру почали працювати у складі Координаційної  ради  з гендерних питань, проблем сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми при виконавчому комітеті Ніжинської міської ради. А вже в кінці 2019 року увійшли до складу  мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті при Ніжинській міської ради і були у її складі до початку повномасштабного вторгнення рф. У 2023 році підписали Меморандум про співпрацю із  мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги, що працюють у Ніжинському районі за підтримки UNFPA, фонду ООН та виконавчим партнером ГО «Інноваційні соціальні рішення».