назад

З моніторинговим візитом з питань протидії торгівлі людьми у Полтавській області перебуває заступниця Міністра соціальної політики України

DSC 0860 768x513

Сьогодні у Полтавській обласній державній адміністрації відбулося засідання моніторингової групи з питань перевірки стану виконання Полтавською облдержадміністрацією Закону України «Про протидію торгівлі людьми» під головуванням заступниці Міністра соціальної політики України Наталії Федорович.

Міжвідомчий моніторинговий візит до Полтавської області мав на меті оцінити наскільки комплексно та ефективно взаємодіє місцева влада у питаннях протидії торгівлі людьми, виявлення та допомоги людям, які постраждали від таких злочинів. До моніторингової місії долучилися фахівці системи безоплатної правової допомоги, які поділилися досвідом правопросвітницьких заходів з цієї тематики та питаннями правової допомоги постраждалим від трудової експлуатації.

Під час візиту представники різних відомств поділилися практикою, яка склалася у регіоні, та визначили проблемні питання у протидії торгівлі людьми як на місцевому, так і національному рівнях.

Участь у заході взяли також начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Наталія Марчук та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

«Проблема торгівлі людьми дуже актуальна та потребує скоординованих дій усіх суб’єктів які працюють у цій сфері. Полтавщина ефективно та якісно проводить інформаційні кампанії щодо протидії торгівлею людьми. Важливо, щоб злагоджено працювали всі суб’єкти національного механізму взаємодії, зокрема органи соціального захисту, служби у справах дітей, центри соціальних служб, національна поліція, юстиція, центри надання безоплатної правової допомоги, міграційна служба, охорона здоров’я, освіта, аби виявляти такі ситуації та належними чином реагувати на них», – зазначила Наталія Федорович.DSC 0841

За словами заступника голови Полтавської обласної державної адміністрації Олега Пругла, питання протидії торгівлі людьми знаходиться під контролем обласної державної адміністрації, як основного координатора на обласному рівні. У роботі задіяні як державні структури та установи, так і неурядові організації.DSC 0868

«Сьогодні питання торгівлі людьми є дуже актуальним ще й тому, що наразі кордони відкриті і кожен може поїхати фактично в будь-яку державу. Але не кожен знає, що робити, потрапивши у подібну ситуацію. За різними  підрахунками, у нас в області, близько 5-7 тис. осіб, які постраждали від цього явища»,додав Олег Пругло.

Він також зауважив, що наразі грань між шахрайством та торгівлею людьми дуже тонка, тому чітко  визначити кількість постраждалих саме внаслідок торгівлі людьми складно.

«Цьогоріч до нашої організації звернулося четверо людей, які постраждали внаслідок торгівлі людьми. У Полтавській області є випадки торгівлі людьми, щоб їх унеможливити, необхідно налагодити ефективну співпрацю всіх дотичних до цього структур. На сьогодні більшість випадків, які зафіксовані, це торгівля людьми на території Російської федерації»,зауважив виконавчий директор благодійної організації «Світло надії» Роман Дрозд.DSC 0849

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий повідомив про роботу фахівців системи безоплатної правової допомоги у Полтавській області з особами, які стали жертвами торгівлі людьми. За його словами первинна правова допомога у вигляді консультації та правової інформації надається всім громадянам без виключення, в тому числі і даній категорії осіб. Враховуючи правопросвітницьку функцію працівників системи безоплатної правової допомоги, ними здійснюється активне інформування громадян про права, механізми їх реалізації та захисту.

Участь в заході взяли представники територіальних підрозділів Міністерства юстиції, Державної служби зайнятості та Державної інспекції з питань праці, обласної державної адміністрації, громадських організацій та інші.

Учасники моніторингового візиту домовились про координацію зусиль щодо посилення захисту осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Довідково. Моніторингові візити у регіони України організовуються Мінсоцполітики на виконання Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми до 2020 року та з метою огляду діяльності органів місцевої влади у розбудові Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми на регіональному рівні.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.