назад

З нагоди прийняття Закону України “Про безоплатну правову допомогу” на Одещині провели правопросвітницькі заходи

Конституція України гарантує кожному громадянину України право на професійну правничу допомогу, а випадках передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. 2 червня 2011 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу» , який визначає зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги.

Саме з нагоди прийняття закону та створення Координаційного центру з надання правової допомоги, фахівці Арцизького місцевого центру та бюро правової допомоги провели інформування населення щодо права на отримання безкоштовної юридичної допомоги та правових консультацій з будь-яких питань. Було організовано ряд заходів, на яких громадяни, які ще не знали про систему БПД, мали можливість ознайомитися з переліком послуг, які надають наші спеціалісти та куди саме звертатися по допомогу.

Також, юристи Одеського бюро правової допомоги спільно з Одеською національною науковою бібліотекою організували для мешканців міста Одеси правопросвітницький захід на тему «Право на безоплатну правову допомогу».

Мета цього заходу – поінформованість людей про їх право на безоплатну правову допомогу та можливість вирішити свою проблему у правовий спосіб за допомогою кваліфікованої допомоги юриста або адвоката, звернувшись до системи безоплатної правової допомоги.

Під час заходів юристи розповіли присутнім про створення системи безоплатної правової допомоги, що включає в собі безоплатна первинна та вторинна правова допомога, хто має право скористатись послугами юриста або адвоката та які документи підтверджують належність особи до категорії, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Так, з 1 січня 2013 року розпочали свою діяльність регіональні центри з надання БВПД, на яких покладено функцію надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим до покарання, пов’язаного з позбавленням волі, а також у справах про адміністративні правопорушення особам, щодо яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт.

Надання допомоги в адміністративному і цивільному судочинстві з 1 липня 2015 року здійснюється через місцеві центри з надання БВПД. У 2016 році з метою розширення мережі доступу до безоплатної вторинної правової допомоги створено структурні підрозділи місцевих центрів – бюро правової допомоги.
Отримати правову допомогу можна особисто, звернувшись до найближчого бюро правової допомоги або дистанційно.

Дистанційно допомогу можна отримати наступними шляхами:

  1. Зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні;
  2. Поставити запитання у месенджер Фейсбук-сторінки системи БПД: https://www.facebook.com/Ukraine.Legal.Aid;
  3. Скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням: https://bit.ly/3hwwgqR.
  4. через телеграм-бот системи БПД https://t.me/LegalAidUkraineBot;
  5. Переглянути правові консультації на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua/.