назад
21.12.15

«З наступного року центри з надання безоплатної правової допомоги почнуть перебирати на себе роль управлінь юстиції на районному рівні», – Павло Петренко

 DSC72431Наступного року система надання безоплатної правової допомоги буде розширена і отримає функції органів юстиції на місцях. Про це сьогодні під час візиту до Першого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги повідомив Міністр юстиції України Павло Петренко.

«Починаючи з наступного року, ми запускаємо систему розширення центрів з надання безоплатної правової допомоги і передаємо їм функції органів юстиції на місцях. Тож людина, яка приходитиме в такі центри, зможе отримати первинну правову допомогу, допомогу адвоката, необхідні документи як через фронт-офіс, так і через будь-які наші онлайн сервіси, а також консультації. Це ті функції, які має виконувати міністерство юстиції європейського зразка», – зазначив очільник Мін’юсту.

За його словами, Мін’юст отримав у спадок 700 районних управлінь юстиції радянського зразка, де співробітники були далекими від того, щоб надавати допомогу простому громадянину.

 DSC7412

«Ми маємо перейти до системи «центрів справедливості» – центрів безоплатної правової допомоги – які візьмуть на себе функції комунікації з громадянами в конкретних громадах, районах, маленьких містечках. Вони мають стати обличчям юстиції на місцях. Це буде функціональним завершенням реформи Мін’юсту, який стане справжнім міністерством справедливості, де люди отримуватимуть допомогу і шанс на захист від старої системи, яка ще залишилася у багатьох держорганах», – наголосив Міністр юстиції.

За його словами, розвиток системи безоплатної правової допомоги є одним із пріоритетних напрямків роботи на наступний рік, адже це один із найбільших соціальних проектів Уряду.

 DSC7443

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський розповів, що до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги цього року звернулися більше 35 тис. українців у цивільних і адміністративних справах. Із них понад 7500 отримали адвокатів, які представляють їх інтереси у судах. У кримінальних справах вдалося отримати 350 виправдувальних вироків або випадків закриття провадження за відсутності складу чи події злочину, та понад 11000 випадків звільнення від тюремного покарання, або призначення мінімального покарання.

«Ці цифри показують, що принцип змагальності у кримінальному процесі, який закладений у новому КПК, реалізується у тому числі завдяки функціонуванню системи безоплатної правової допомоги», – наголосив Андрій Вишневський.

«350 – це не просто статистичні дані у звіті про систему безоплатної правової допомоги. Це 350 доль людей, які за інших обставин могли бути незаконно засуджені та перебувати у тюрмі. Завдяки роботі адвокатів вони були виправдані та знаходяться на волі. – зазначив Павло Петренко11 тисяч осіб, які отримали покарання не пов’язане з ув’язненням, це також конкретні люди, які не потрапили за грати завдяки роботі адвокатів, які надавали їм безоплатну правову допомогу. Це ті люди, долі яких могли бути зламані перебуванням у радянській пенітенціарній системі, та життя яких могло бути змінено незворотно».

Реформи Мін’юсту. Безоплатна правова допомога (презентація)

За словами директора Координаційного центру із надання правової допомоги Андрія Вишневського, 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які були відкриті цього року, це невелика кількість по відношенню до усієї території України. «Тому ми започаткували практику роботи мобільних виїзних консультаційних пунктів. Так, з осені ми пілотували роботи таких пунктів для військовослужбовців, у тому числі учасників АТО. Такі мобільні пункти створені та базі військових госпіталів, куди регулярно приїздять адвокати та працівники центрів з метою консультування військовослужбовців. З наступного року така робота буде системною та орієнтованою й на інші наші категорії громадян, які мають право на безоплатну правову допомогу –  адвокати та фахівці центрів виїжджатимуть до спецшкіл, інтернатів, геріатричних пансіонатів та інших установ, де зосереджені наші клієнти» – сказав він.

 DSC7219

Він також нагадав про відкриття єдиного контактного центру, який працює цілодобово та приймає дзвінки за телефонним номером 0 800 213 103, та за 2 місяці роботи опрацював понад 21 тисячу звернень. За його словами більшість додзвонювачів цікавляться контактами центрів та мають запитання, що стосуються їх соціального захисту. Нині контактний центр працює у Чернівцях, та, як повідомив Андрій Вишневський, з наступного року планується відкриття ще одного такого центру у Сумах.

Під час візиту Міністр юстиції поспілкувався зі співробітниками центру та провів особистий прийом громадян, які прийшли сюди цього дня за допомогою.

 DSC7301

 DSC7342 

«Є дуже правильний і влучний вислів: якщо держава не може забезпечити справедливість, то немає сенсу жити в такій державі. Міністерство юстиції через розбудову центрів з надання безоплатної правової допомоги показує той шлях, яким повинна змінюватися уся система юстиції і правоохоронна система в Україні» – резюмував Павло Петренко.

 DSC7364

 DSC7390

 

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter