назад

З освітянами Сумщини укладено Меморандум про співпрацю

2017 08 21 SuR Memorandum osvita 7З метою підвищення правової освіти та обізнаності учасників навчально-виховного процесу Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області та Департаментом освіти і науки Сумської облдержадміністрації 21 серпня укладено Меморандум про співпрацю. Сторони домовились розвивати ініціативи, націлені на створення належних умов для забезпечення прав і свобод людини, а також доступу до безоплатної правової допомоги в частині гарантій держави щодо захисту прав громадян на навчання.

За словами Олени Демченко, директора Регіонального центру, «нові формати такої співпраці відкривають можливість формувати правосвідому поведінку учнів, адже правова обізнаність є запорукою не лише свідомого правокористування, а й поваги до законів, що визначають повсякденний перебіг нашого життя. Від держави безоплатну вторинну правову допомогу можуть отримати лише окремі категорії громадян, серед яких: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти, які перебувають у складних життєвих обставинах; діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Вторинна безоплатна правова допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру».

2017 08 21 SuR Memorandum osvita 1

2017 08 21 SuR Memorandum osvita 2

2017 08 21 SuR Memorandum osvita 4

Сторони домовились підтримувати двохсторонні ініціативи та сприяти встановленню партнерських стосунків територіальних органів управління освітою з бюро правової допомоги, які є структурними підрозділами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Одним із основних завдань бюро є правопросвітництво. Як зазначила Вікторія Гробова, директор Департаменту освіти і науки, «значну роль на сучасному етапі розвитку української освіти відіграє саме правоосвітня діяльність, яка і є тим необхідним об’єднуючим містком, що робить навчання цікавим, практичним, дієвим. Сподіваємось, що фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги стануть постійними учасниками правових заходів, що проводяться у навчальних закладах області, будуть сприяти підвищенню рівня правової освіти населення, у першу чергу, молоді, допоможуть у вихованні активних громадян України».

2017 08 21 SuR Memorandum osvita 5

2017 08 21 SuR Memorandum osvita 6

2017 08 21 SuR Memorandum osvita 8

Наприкінці зустрічі окреслено інші правопросвітні напрямки щодо співпраці юридичної спільноти Сумщини з освітніми установами області.

Учасники зустрічі отримали буклети, серед яких є і адресно-інформативний, де зазначено поштову та електронну адреси, контактні телефони Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги.