назад

З системою безоплатної правової допомоги юридичні консультації стали доступними для всіх

аПОСТОЛІВСЬКЕ БЮРОКожен громадянин відповідно до Конституції України має право на професійну правничу допомогу. Для цього по всій Україні працює понад 100 місцевих центрів та 425 бюро правової допомоги. Одне з них — Апостолівське бюро правової допомоги – відкрило свої двері 1 вересня 2016 року.

За рік фахівці бюро надали консультації понад 1260 мешканцям району. У 49 випадках громадянам було призначено безоплатного адвоката, який складав позови та представляв їх інтереси в суді. Серед позитивної судової практики з роботи бюро — встановлення факту родинних відносин між матір’ю та донькою, оскарження постанов, винесених за порушення правил дорожнього руху, визнання за особою права власності на будинок у порядку спадкування, стягнення аліментів тощо. Ще більше перемог у сфері правозахисту мешканців Апостолівського району попереду, адже коло осіб, які мають право на призначення адвоката за рахунок держави з початку 2017 було розширено.

Отже, хто має право на безоплатну вторинну правову допомогу? На призначення адвоката мають право  усі, чий середньомісячний дохід не перевищує 2-х прожиткових мінімумів. А також ветерани війни (учасники бойових дій, учасники війни, сім’ї загиблих), внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування та інші категорії осіб відповідно до ЗУ “Про безоплатну правову допомогу”.

Важливо також  знати, що адвокати співпрацюють з системою безоплатної правової допомоги за договором. Після надання відповідних послуг вони отримують оплату за проведену роботу за рахунок держбюджету. Слово “безоплатно” іноді відлякує людей за принципом “Безкоштовний сир тільки у мишоловці”. Це міф, адже адвокат не працює безкоштовно, а за надані ним послуги після звітування сплачує держава. От і виходить, що для людини правова допомога надається безоплатно, але адвокат не працює безкоштовно. Це державна гарантія, яка забезпечує рівний доступ до правосуддя для вразливих верств населення.

Захищати свої права чи ні — вирішує кожен із нас. Але на сьогодні створено дієвий механізм, який дозволяє отримати правову інформацію, підвищити рівень своєї юридичної грамотності. Це система безоплатної правової допомоги.

Апостолівське бюро правової допомоги працює за адресою: м. Апостолове, вул. Центральна, 63 (1-й поверх, праве крило), тел. 05656–9-12-90; 068-208-50-52.

З питань порядку роботи бюро звертайтесь до Першого криворізького центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефоном (056)405-54-04.

Також кожен громадянин може отримати роз’яснення за телефоном гарячої лінії 0-800-213-103, яка працює безкоштовно і цілодобово.