назад

З учнями Новодофінівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів говорили про особливості праці неповнолітніх в Україні

novodofinovka 1Цього року девіз Всесвітнього дня охорони праці «Захищене і здорове покоління» збігається із завданнями й метою Всесвітнього дня боротьби із дитячою працею, який визначається 12 червня. Зважаючи на те, що питання особливості праці неповнолітніх в Україні дуже актуальне, фахівці Третього одеського місцевого центру проводять ряд заходів по даній тематиці.

15 травня 2018 року начальниця Доброславського бюро правової допомоги Олена Осадча провела правопросвітницький захід  для  учнів 6-9 класів Новодофінівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Лиманської районної ради Одеської області.

Фахівчиня бюро повідомила присутнім, що в Україні основним документом, який визначає права неповнолітніх, норми виробітку, оплату праці та надання відпустки є Кодекс законів про працю України (далі – КЗпП).

novodofinovka 3

novodofinovka 2

Згідно із законодавством України, з 16 років підліток може бути прийнятий на роботу. Але можна влаштуватися на роботу й особі, яка досягла 15 років, за таких умов:

  • прийняттю на роботу у вказаному віці підлягають лише учні загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних та середніх спеціальних навчальних закладів;
  • такі особи можуть виконувати тільки легку роботу, яка не заподіює шкоди їхньому здоров’ю;
  • їхня робота не повинна порушувати процес навчання та має виконуватися винятково у вільний від навчання час (наприклад, під час літніх канікул);
  • потрібна згода одного з батьків (або особи, що їх замінює, — усиновлювача чи опікуна).

Крім того вказано, що роботодавець не має права застосовувати працю неповнолітніх на:

  • важких  роботах та роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці; підземних роботах (ст.190 КЗпП);
  • роботах, що передбачають підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для неповнолітніх граничні норми;
  • нічних, надурочних роботах і роботах у вихідні дні (ст.192 КЗпП).

Олена Осадча звернула увагу учнів, що при влаштуванні на роботу, вони вправі вимагати укладення трудового договору у письмовій формі. Адже, відповідно до статті 24 КЗпП, додержання письмової форми є обов’язковим при укладенні трудового договору з неповнолітнім.

Також зазначено, що усі неповнолітні мають право на певні пільги щодо робочого часу, заробітної плати та надання відпусток.

Статтею 51 КЗпП встановлено скорочену тривалість робочого часу для неповнолітніх, а саме:

  • для осіб віком від 15 до 16 років та учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул – 24 години на тиждень.
  • для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень.

Якщо учні працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, то робочий день не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої для осіб відповідного віку.

Присутніх особливо цікавило питання щодо плати їх праці. Начальниця бюро роз’яснила, що заробітна плата згідно зі статтею 194 КЗпП працівникам молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Особам віком до 18 років надається щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день та в зручний для них час (відповідно до статті 75 КЗпП та статті 6 Закону України «Про відпустки»). Частина 5 статті 24 Закону України «Про відпустки» роз’яснює, що заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

Ще одним з питань, яке цікавило дітей, були підстави звільнення. Так, статтею 198 КЗпП передбачено, що звільнення працівників молодше 18 років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою районної (міської) служби у справах дітей.

У разі коли продовження чинності трудового договору загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси, то відповідно до статті 199 КЗпП, батьки, усиновителі і піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання такого договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового.

Олена Осадча повідомила учням, що відповідно до останніх змів в законодавстві, розширено коло осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу – добавлено категорію «діти», а отже відтепер отримати безоплатного адвоката/ представника можуть усі діти, а не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, як було дотепер.

Усі присутні отримали та методичні рекомендації на тему: «Особливості праці неповнолітніх в Україні», розроблені працівниками Бюро.

Нагадуємо, що з метою отримання юридичних консультацій та роз’яснень, а також складення процесуальних документів чи представництва інтересів у суді, можна звертатися до Доброславського бюро правової допомоги, яке розташоване за адресою: смт. Доброслав, вул. Центральна,75, або за тел.: (04855) 9-16-16.