назад

З якого моменту починається строк дії договору оренди земельної ділянки?

SuR 130917 01За період з 25.09.2017 по 01.10.2017 до відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області надійшов 761 дзвінокГоловними спеціалістами відділу забезпечення роботи контактного центру центру було надано 575 консультацій та роз’яснень з правових питань і 4 роз’яснення з приводу порядку звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування. Ще 120 клієнтів звернулося до контактного центру з метою отримання контактної інформації, а 62 дзвінки не було прийнято з технічних причин.

Останнім часом клієнти контактного центру звертаються з питаннями щодо оренди земельних ділянок, зокрема щодо початку відліку строку дії договору оренди.

Конституція України проголошує землю основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Отже, закономірним є те, що законодавець прагне якомога повніше регламентувати всі суспільні відносини, які стосуються землі, у тому числі і орендні відносини, які врегульовані спеціальним законом – Законом України «Про оренду землі» (далі – Закон).

Норми Закону у редакції, яка чинна на сьогодні, передбачають, що право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

При цьому, Земельним кодексом України передбачено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Отже, системний аналіз нормативної бази дозволяє стверджувати, що строк дії договору починається з моменту виникнення права на оренду земельної ділянки, а саме з моменту державної реєстрації зазначеного права. Таку ж позицію висловлює у своїх рішеннях Верховний суд України. У зв’язку з цим, з метою уникнення непорозумінь, рекомендуємо брати під свій контроль процес реєстрації права оренди земельної ділянки, або вимагати від орендаря посвідчення договору нотаріусом, який одночасно реєструє право оренди.

За необхідності отримання додаткової інформації з цього та інших правових питань ви можете звернутися на Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.

Начальник відділу забезпечення

роботи контактного центру

О.К. Рибалка