назад
10.04.18

За невдалий жарт мало не опинився у в’язниці

kassa 3     Зайшовши у магазин, нетверезий чоловік наставив пістолет на касирку та наказав віддати йому готівку з каси. Його вчинок у крамниці не сприйняли серйозно, навпаки, лише посміялися. Після витівки «жартівникові» навіть продали продукти, але згодом за невдалий жарт довелося відповідати в суді. І якби не професійні дії адвокатки Наталії Кручініної, чоловікові довелося б частину свого життя провести у в’язниці, адже злочин, який йому інкримінували, карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна.

      Захищати клієнта Натілії Кручініній доручили у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області (доручення № 022-0000348 від 17.03.15).

     Дії обвинуваченого органи досудового розслідування кваліфікували за ч. 3 ст. 187 Кримінального кодексу України (далі – КК України): напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров’я особи (розбій), поєднаний із проникненням у приміщення. Покарання за цей злочин передбачає позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна.

     Однак Наталія Кручініна довела, що достовірних доказів учинення її підзахисним розбійного нападу на касирку не було.

     Як розповів сам обвинувачений, наміру вчинити розбійницький напад він не мав, принесений ним пістолет був незарядженим, будь-яких погроз на адресу потерпілої він не висловлював, а лише мав намір у такий недоречний спосіб пожартувати. Пояснення чоловіка в цій частині узгоджувалися з іншими доказами в справі.

     Крім того, суд встановив, що пістолет, яким обвинувачений погрожував касирці, пневматичний. Як розповіли касирка та свідок, вони вирішили, що зброя іграшкова, тому й погрозу не сприйняли за реальну. Вимога обвинуваченого передати готівку з каси взагалі викликала у них сміх, тому касирка не віддала кошти, натомість продовжувала розраховувати покупців. А згодом, коли охоронець магазину зупинив «жартівника», жінка продала продукти і йому.

     Дії обвинуваченого й реакція на них потерпілої та інших присутніх в магазині зафіксовані камерами спостереження, встановленими в залі магазину. Із відеозаписів видно, що вчинок обвинуваченого ніяк не вплинув на роботу крамниці, його дій ніхто не злякався, навпаки, вони викликали лише сміх у потерпілої та очевидців злочину.

     Зважаючи на обставини порушення, захисниця обвинуваченого наполягала, що її клієнт вчинив незакінчений замах на відкрите викрадення чужого майна, поєднаний з проникненням у приміщення, позаяк з причин, що не залежали від його волі (у ситуацію втрутився охоронець),чоловік не вчинив всіх дій для доведення злочину до кінця. Таким чином, порушення слід перекваліфікувати за ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 186 КК України.

     Врахувавши надані докази та наведені адвокаткою аргументи, 01.03.2018 року Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області визнав обвинуваченого винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.15, ч.3 ст.186 КК України, та призначив йому покаранняу вигляді позбавлення волі строком на чотири роки. Водночас на підставі ст.75 КК України засудженого звільнили від відбування покарання, встановивши іспитовий строк два роки.

 *   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.