назад

За невиконання батьківських обов’язків – позбавлення батьківських прав

O.Merenich    Нині все частіше мають місце випадки позбавлення батьківських прав одного з батьків за порушення ними прав дитини у її вихованні, тощо. Нерідко один із батьків – мати чи батько – намагається позбавити іншого батьківських прав через байдужість до дитини, перешкоджання у здійсненні іншим з батьків його обов’язків щодо дитини. Така процедура є надзвичайно складною юридично, здійснюється виключно через суд із залученням органів опіки та піклування. Самостійно впоратися із подібним процесом для другого з батьків дуже складно.
    Нещодавно до Мукачівського МЦ звернувся громадянин В. з проханням призначити йому адвоката для представництва його інтересів у справі про позбавлення батьківських прав його колишньої дружини. Центр прийняв рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги та видав доручення начальнику відділу представництва Олесі Меренич. 

    Як з’ясувалося під час перевірки документів, клієнт В. розлучений, має двох неповнолітніх дітей, які проживають та виховуються разом із ним. Починаючи з 2014 року мати життям дітей не цікавиться, не телефонує, не виявляє бажання спілкуватись з ними та приймати участь у їх вихованні, а відтак, покладених законом на батьків обов’язків не виконує, не бере педагогічної, матеріальної, грошової, посильної трудової, або будь-якої іншої участі у вихованні дітей. Всі питання щодо виховання дітей вирішує батько самостійно, без участі та підтримки з боку матері. Діти знаходяться на повному його утриманні. Окрім того, мати дітей перешкоджає у здійсненні батьком його обов’язків щодо дітей, а саме: не з’являється в органи міграційної служби для надання дозволу щодо виїзду за кордон, чи виготовлення паспорту. Зазначені факти в сукупності можна розцінювати, як ухилення від виховання дитини матір’ю, свідомого нехтування нею своїми обов’язками, що підтверджує відсутність серйозного ставлення матері до своїх батьківських обов’язків.
    З огляду на вищевказані обставини, представник зібрала необхідний пакет документі та подала в інтересах В. позовну заяву про позбавлення батьківських прав матері до Мукачівського міськрайонного суду, мотивуючи її тим, що у відповідності з ч.2 ст.157 Сімейного кодексу України той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов’язаний брати участь у її вихованні. Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України, у випадку ухилення батьків від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини вони можуть бути позбавлені батьківських прав. Також Постановою ПВСУ № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» п.16 роз’яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступ до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.
Згідно ч.2 ст.141 Сімейного кодексу України, розірвання шлюбу між батьками, окреме проживання їх від дитини не впливає на обсяг їхніх прав та не звільняє від обов’язків щодо дитини.
    Вирішуючи питання про позбавлення батьківських прав матері неповнолітніх дітей, суд врахував доводи представника Олесі Меренич про те, що відповідно до вимог чинного законодавства, у випадку ухилення батьків від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини вони можуть бути позбавлені батьківських прав. 26.09.2017 року суд задовольнив позовні вимоги в повному обсязі.
    За правовою допомогою звертайтесь до фахівців Мукачівського центру з надання БВПД та бюро правової допомоги за адресами:
    Мукачівський МЦ з надання БВПД, м.Мукачево, вул.Пушкіна, 30, моб. тел.: 095-831-15-74 та бюро правової допомоги юрисдикції Мукачівського МЦ
    відділи:
    Берегівське бюро правової допомоги, м. Берегово, вул. Кошута, 1, тел.: 03141-4-20-01,
    Свалявське бюро правової допомоги, м. Свалява, вул. Визволення, 1, тел.: 03133-2-42-29,
    Іршавське бюро правової допомоги, м. Іршава, пл. Народна,1, тел.: 03144-2-32-80,
    Воловецьке бюро правової допомоги, смт. Воловець, вул. Пушкіна, 6, тел.: 03136-2-20-60.