назад

За перший рік роботи до бюро правової допомоги Одеського регіону звернулося понад 17 тис. громадян

Buro pr1 вересня виповнюється рік, як в Одеському регіоні працюють бюро правової допомоги. За цей час безоплатну правову допомогу у них отримали 17 600 осіб.

Бюро правової допомоги – всеукраїнська мережа точок доступу до безоплатної правової допомоги, що дає більше можливостей для людей, особливо для мешканців віддалених районів, реалізувати та захистити свої права.

Сьогодні в Одеському регіоні працює 25 бюро правової допомоги, що функціонують у малих містах та селищах. Звернувшись до них, або до одного з місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на всій території України, можна отримати безоплатно як первинну, так і вторинну правову допомогу. Безоплатна первинна правова допомога полягає в отриманні юридичної консультації фахового юриста, доступі до необхідної правової інформації. Таку допомогу може отримати кожен, хто звернеться до бюро. Що ж до безоплатної вторинної правової допомоги, то це означає, що клієнти бюро мають змогу (у випадку необхідності та у відповідності до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу») отримати й послугу адвоката для здійснення представництва своїх інтересів у суді; а також фахівці бюро представляють інтереси таких осіб у суді за окремими видами спорів.

17 657 – саме стільки зареєстровано звернень до бюро правової допомоги впродовж року. Із них 1 207 клієнтів безоплатно змогли отримати можливість представництва своїх інтересів у судах. У 835 це представництво здійснювали адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. У 559 випадках – інтереси громадян у суді або перед іншими органами представляли штатні юристи бюро. Кожен візит до центру – це безумовна юридична консультація із хвилюючого питання та орієнтування щодо можливих подальших дій клієнта у юридичній площині.

Також бюро правової допомоги здійснюють активне правопросвітництво з метою посилення правової спроможності територіальних громад України. На практиці це означає, що фахівці бюро здійснюють виїзди у найвіддаленіші громади, планують та беруть участь в реалізації правоосвітніх заходів для молоді, професійних та соціальних груп, консультують у рамках роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги.

Звернутися до бюро правової допомоги можна за адресами, які доступні тут: http://www.legalaid.gov.ua/ua/local-centres

Також дізнатися їх адреси можна зателефонувавши до єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України).