назад

За підтоплення квартири відшкодує майнову і моральну шкоди

pashkevych-nova

До Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася пані Надія (ім’я жінки змінене) з проханням допомогти їй у вирішенні питання про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок підтоплення її квартири.

Центр призначив жінці адвоката Ірину Пашкевич за дорученням №017/2-0000052 від 05.02.2016 р.

Ірина Пашкевич підготувала від імені пані Надії позовну заяву до Рівненського районного суду, в якій просила стягнути із сусідки-відповідачки суму матеріальних збитків розміром 3050 грн, а також 2000 грн завданої моральної шкоди.

Свої позовні вимоги обґрунтовували тим, що пані Надія проживає в двокімнатній квартирі в с. Шубків Рівненського району. 15 травня 2015 року сусідка, яка живе поверхом вище, затопила квартиру позивачки. Зі слів сусідів, причиною затоплення квартири був незакритий кран. Пані Надія викликала комісію, яка зафіксувала подію та склала відповідний акт. Також був складений дефектний акт, який визначив вартість заподіяної шкоди, що склала 3050 грн. Пані Надія зазначила, що відповідачка не вперше затоплює її квартиру, тому в результаті протиправних дій сусідки вона зазнала моральних страждань.

Проаналізувавши пояснення сторін, показання свідків та наявні письмові докази, суд дійшов висновку, що залиття квартири позивачки відбулося через недбале ставлення відповідачки чи мешканців її квартири до системи водопостачання.

За положеннями діючого законодавства власність зобов’язує, тож власник квартири має відповідати за технічний стан, справність інженерних споруд та своїми діями не завдавати шкоду іншій людині чи довкіллю.

За результатами розгляду справи, рішенням Рівненського районного суду від 21.06.2016 року позовні вимоги пані Надії задоволені частково. З відповідачки на користь пані Надії стягнуто суму матеріальної шкоди у розмірі 3050 грн, моральну шкоду в сумі 1500 грн та судові витрати.