назад

За три роки роботи місцевих центрів правову допомогу отримали більше 47000 мешканців Житомирщини

LogoБезоплатна правова допомога – це шанс на справедливе правосуддя для кожного. 1 липня – важлива дати для системи БПД. Три роки тому в Україні відкрились місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На Житомирщині таких місцевих центрів створено чотири: у Бердичеві, Житомирі, Коростені та Новограді-Волинському. З початком їх роботи чимало людей, які не могли оплатити роботу адвокатів через їх високу вартість, скористались послугами захисника за рахунок держави у цивільних та адміністративних справах.

За три роки роботи фахівці чотирьох місцевих центрів у Житомирській області надали консультації 35465 особам. Це свідчить про те, що безоплатна правова допомога потрібна громадянам.
За час роботи чотирьох місцевих центрів було видано майже 10000 доручень адвокатам та більше 1800 наказів представникам центрів та бюро для складання процесуальних документів та представлення інтересів клієнтів у судах та інших органах.
Адвокати системи безоплатної правової допомоги мають чималий досвід, проходять конкурсний відбір та регулярне навчання. Вони працюють за високими стандартами якості надання безоплатної правової допомоги.
Рівний доступ до правосуддя один з найважливіших критеріїв розвитку демократичного суспільства. Право на безоплатного адвоката мають найбільш соціально незахищені громадяни: малозабезпечені, люди з інвалідністю, діти, учасники АТО, внутрішньо переміщені особи, ветерани, постраждалі від домашнього та гендерного насильства та ін. Вичерпний перелік осіб, які мають право на БВПД наведенні у статті 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».
Система безоплатної правової допомоги постійно розвивається. Так з вересня 2016 року у Житомирській області відкрилось 19 бюро правової допомоги, які є структурними підрозділами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Фахівці системи не сидять склавши руки в очікуванні клієнтів, а регулярно здійснюють виїзні прийому у найвіддаленіші села, організовують мобільні консультаційні пункти на базі органів виконавчої влади, бібліотек, громадських організацій, військових частин та шпиталів, приїжджають в новостворені об’єднані територіальні громади.
– Довіра до закону починається з рівного доступу до правосуддя. Незалежно від статків кожен має право на кваліфікований захист прав у суді. Щороку кількість громадян, які скористались послугами адвокатів зростає. Це свідчить про важливість нашої щоденної роботи та довіру до системи загалом, – підкреслив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда.
Для посилення правової спроможності громад спеціалісти центрів розповсюджують корисну правову інформацію, проводять вуличні інформування, вивчають правові потреби, як окремих громадян, так і громад в цілому.
Знайте свої права, та захищайте їх. Якщо у вас виникли питання, звертайтесь до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

{module Бердичівський МЦ}

{module Житомирський МЦ}

{module Коростенський МЦ}

{module Нов.-Волинський МЦ}