назад

Забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги людей похилого віку, осіб з обмеженими можливостями: круглий стіл об’єднав зусилля у сфері надання БПД

18643795 1377088895670028 1209562079 n

19 травня у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області відбувся круглий стіл на тему: «Забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги для людей похилого віку, осіб з обмеженими можливостями. Розширення співпраці». Захід зібрав фахівців системи безоплатної вторинної правової допомоги Тернопільщини, представників Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області та громадських організацій, діяльність яких дотична до теми круглого столу.

Відкрила круглий стіл директор Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій. «Ми усі зібралися, щоб обговорити основні моменти взаємодії між органами, які є проміжною ланкою у наданні людям послуг правової допомоги. – розпочала промову очільниця Центру та проінформувала про становлення та розвиток системи безоплатної вторинної правової допомоги.  – Система надання безоплатної правової допомоги в Україні – це мережа зі 121 центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та понад 420 бюро правової допомоги з надання такої допомоги у всіх регіонах України. З 1 січня 2013-го року в Тернопільській області, як і по всій Україні, відкрилися Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, діють вони на підставі закону “Про безоплатну правову допомогу”. З початку 2013-го року Регіональний центр надає вторинну правову допомогу безпосередньо в кримінальних процесах: підозрюваним, обвинуваченим і засудженим».

«Одним із основних пріоритетів діяльності управлінь Пенсійного фонду України є підвищення якості обслуговування громадян. Зокрема, зменшення необхідності особистого відвідання і часу обслуговування, а також підвищення якості своєчасного та доступного інформування українців про зміни в пенсійному законодавстві, їхні права і обов`язки». – довела до відома Галина Скрепецька, начальник управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

Павло Осадчук, начальник юридичного відділу Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області, додав: «У своїй діяльності управління ПФ керується у першу чергу положенням ст. 46 Конституції, яке закріплює право громадян на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом».

«З 1 липня 2015-го року в трьох районах Тернопільської області  – Чортківському, Тернопільському та Кременецькому, відкрили місцеві центри правової допомоги. Центри надають безоплатну вторинну правову допомогу в цивільних і адміністративних справах, а також у кримінальних справах, потерпілим і свідкам».  – відзначив директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв.

Керівник Чортківського місцевого центру з надання БВПД Марія Гамбаль повідомила, що на сьогодні уже налагоджено роботу дистанційних та мобільних консультаційних пунктів у всіх регіонах Тернопільщини. «Ці пункти прийому громадян забезпечують людям доступність отримання безоплатної правової допомоги, зокрема в частині пенсійного забезпечення».

«Уже відкрили дистанційні майданчики в селі Борсуки Лановецького району та Шумську, Козовій. Відкриття все нових і нових пунктів доступу громадян до БПД розширює людям їх можливості одержати безоплатну правову допомогу». – про новації у сфері безоплатної правової допомоги проінформувала Валентина Вербицька, очільниця Кременецького місцевого центру з надання БВПД.

Долучився до розмови і фахівець Регіонального центру Віталій Сольський: «Відповідно до статті 122 Кримінально-виконавчого кодексу України засуджені мають право на загальних підставах на державне пенсійне забезпечення за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника та в інших випадках, передбачених законом. Пенсії засудженим за наявності відповідного права призначаються органами Пенсійного фонду України за місцем відбування покарання. Засуджені особи мають право отримати адвоката на безоплатній основі, що називається безоплатною вторинною правовою допомогою. Це право для засуджених визначене пунктом 7 частини 1 статті 14 Закону “Про безоплатну правову допомогу”».

«Люди з обмеженими можливостями потребують справедливого соціального захисту і створення таких умов життя, щоб успішно інтегруватися у суспільстві. З цією метою постійно ведеться облік осіб з обмеженими можливостями, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні, та облік робочих місць, на які, за інформацією підприємства, можуть бути працевлаштовані громадяни цієї категорії». – підсумувала Надія Коцовська, голова Тернопільської обласної організації Українського товариства глухих (УТОГ).

У ході круглого столу учасники жваво та активно обговорювали тему заходу, способи взаємодії, акцентували на наявних проблемах і шляхах їх вирішення. А також наголосили на необхідності розвитку подальшої співпраці, проведенні спільних правопросвітницьких заходів та прийомів громадян.

Нагадуємо, що за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.