назад

Забезпечення прав і свобод людини під час воєнного стану: аналіз звернень та координація роботи

Забезпечення прав і свобод людини під час воєнного стану: аналіз звернень та координація роботи. На таку тему говорили представники системи БПД Миколаївської та Кіровоградської областей під час робочої зустрічі з регіональними представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Миколаївської, Кіровоградської та Одеської областей.
Бойові дії на території країни вплинули на характер звернень як до бюро правової допомоги, так і до регіональних Офісів Омбудсмана. Серед найбільш запитуваних тем є допомога внутрішньо переміщеним особам. Аналізуючи звернення ВПО представники Уповноваженого ВРУ з прав людини зазначають, що люди, які переїхали із тимчасово окупованих територій потребують елементарної гуманітарної допомоги – продуктів харчування, медичних засобів тощо.
«З перших днів війни громадяни звертаються за допомогою до Офісу Омбудсмана щодо надання гуманітарної допомоги. Тому нами було розроблено довідник у якому зібрана інформація про пункти видачі гуманітарної допомоги на території Миколаївської області та інші контакти, які можуть бути корисними для миколаївців», – зазначила регіональна представниця омбудсмана Світлана Одінцова.
Довідник можна знайти за посиланням https://bit.ly/3B0Mgye
«Якщо говорити про правові проблеми внутрішньо переміщених осіб, то тут на перше місця виходять питання, пов’язані з отриманням довідки ВПО, поновлення втрачених документів, порядку отримання компенсації за зруйноване житло тощо. Вирішити будь-яке юридичне питання допоможуть юристи системи БПД», – відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.
Відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», ВПО мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складенні документів процесуального характеру. Громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО, мають право на безоплатне представництво їхніх інтересів з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік ВПО. Більше про надання безоплатної правової допомоги за посиланням https://linktr.ee/legalaid.gov.ua
За словами регіонального представника Уповноваженого ВРУ з прав людини у Кіровоградській області Олександра Жучені, ще одним актуальним питанням є допомога підозрюваним особам, які зараз перебувають у СІЗО та які були переміщені із тимчасово непідконтрольних територій і втратили зв’язок зі своїми адвокатами.
«Законодавство дозволяє здійснити перепризначення адвоката, для цього потрібно, щоб така особа повідомила про таку потребу центр з надання БВПД»,- поінформувала учасників заходу Наталія Гнатуша.
Начальник Відділу регіонального представництва в південних областях Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Валентин Михайлов цікавився питанням алгоритму дій щодо документування воєнних злочинів.
«Юристи системи БПД долучилися до збору відомостей від осіб, які були очевидцями або потерпілими від воєнних злочинів на території України. У нас уже є громадяни з якими органи прокуратури провели опитування, відкриті кримінальні провадження і системою БПД призначено адвокатів для захисту у кримінальному провадженні, які вже працюють із своїми клієнтами»,- поділилася досвідом роботи у цьому напрямі Наталія Гнатуша.
На завершення зустрічі учасники визначили порядок взаємодії з метою оперативного реагування задля дотримання та поновлення прав громадян та домовились про проведення спільних правопросвітницьких заходів.