назад

Забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб

3 грудня розпочався прийом заяв про намір отримати пільговий кредит на придбання житла від громадян – учасників проведення антитерористичної операції та/або операції Об’єднаних сил, внутрішньо переміщених осіб. Про нюанси програми розповів на інформаційній сесії «Забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб» Володимир Братушка, директор Сумського регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву». Юристи системи безоплатної правової допомоги також долучилися до обговорення актуальної новації.

Днями Урядом було затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла. Цей Порядок передбачає, що для надання кредитів внутрішньо переміщеним особам та учасникам АТО (ООС) буде спрямовано по 100 млн грн. Строк кредитування – до 20 років, відсоткова ставка – 3% річних.

Під час інформаційної сесії «Забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб» учасники мали змогу:

– отримати необхідну інформацію щодо того, чи мають вони право на отримання кредиту;

– дізнатися про умови отримання кредиту;

– ознайомитися з переліком документів, які необхідно подати до регіонального управління для отримання кредиту.

Заяви про намір отримати кредит та анкети кандидата на отримання кредиту та членів його родини можуть бути подані до регіональних управлінь Держмолодьжитла або ж можуть бути надіслані засобами поштового або електронного зв’язку (чіткі скан-копії заповнених та підписаних документів).

Заяви про намір отримати кредит можуть бути подані до будь-якого регіонального управління Держмолодьжитла (не залежно від місця реєстрації громадянина).

Заяви про намір отримати кредит можуть бути подані до будь-якого регіонального управління Держмолодьжитла в робочий час з 09.00 год. до 18.00 год (ВАЖЛИВО: подавати документи потрібно разом: чоловік з дружиною або інші члени ОДНІЄЇ родини, які мають намір проживати разом та заповнили анкети).

Моментом подання заяви про намір отримати кредит є час та дата фактичного подання (в електронному або паперовому вигляді) такої заяви. Заяви, які надійшли в не робочий час/день, вважаються поданими у наступний робочий день.

Прийняття заяв про намір отримати кредит буде припинено 05 грудня 2019 року о 18.00 год.

Детально про об’єкти та умови отримання можна дізнатись за посиланням:

https://www.molod-kredit.gov.ua/zhytlovi-prohramy/kredyt-dlia-vpo-ta-ato-oos

У разі виникнення питань щодо подання та/або реєстрації заяви про намір отримати кредит на придбання житла громадян – учасників проведення антитерористичної операції та/або операції Об’єднаних сил, внутрішньо переміщених осіб, можна звертатися за такими контактами в Сумах: (0542) 77-02-72 (бухгалтерія, керівництво), (0542) 77-87-81 (консультаційно – кредитний відділ), електронна адреса: sumy.18@molod-kredit.gov.ua.

Сумське регіональне управління державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Шишкарівська, 9 (4 поверх).

Отримати додаткову юридичну консультацію можна за телефоном:

095 354 98 88 або особисто за адресою громадської приймальні #УГСПЛ: м. Суми, вул. Бєлінського 2, оф. 4.

«До юристів колцентру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 часто телефонують внутрішньо переміщені особи та учасники АТО/ООС для отримання юридичних консультацій. Тож, нам важливо було ознайомитися з даними новаціями», – зазначив юрист Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олексій Рибалка.

Довідково: Громадська приймальня УГСПЛ працює в межах Програми «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).