назад

12597114 449729381884690 426360533 o

Працівники Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги підняли питання сплати судового збору та витрат пов’язаних із розглядом справи особами, що звертаються за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги.

Так, 11 лютого 2016 року відбулася робоча зустріч заступника начальника відділу забезпечення надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Світлани Боднар і головного спеціаліста відділу попередньої роботи з клієнтами Олени Гикавої із заступником керівника апарату Гусятинського районного суду Інною Куленич.

Послуги адвокатів, які співпрацюють з місцевим центром є безкоштовними для клієнтів, що підпадають під категорію осіб зазначених в ст.14 Закону Про безоплатну правову допомогу. Але від сплати судового збору громадяни не звільняються. Для більшості пенсіонерів та інших малозабезпечених осіб необхідність сплати 551,20 грн. для захисту своїх прав у суді стає вагомим фінансовим навантаженням. Окрім того, якщо в позові позивачами ставитиметься дві вимоги, що зазвичай є нормальною практикою, то віддати за звернення в суд більшу половину пенсії чи зарплати стане непосильним ” – зазначила Світлана Боднар.

Інна Кулевич повідомляє, що порядок сплати судового збору регулюється Законом України “Про судовий збір”.

Судовий збір – збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат. та справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, — у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Проте, є перелік осіб, які звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях: позивачі – у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи, у справах про стягнення аліментів, у справах щодо спорів, громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, виборці – у справах про уточнення списку виборців, військовослужбовці, учасники бойових дій, Герої України – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав, позивачі – у справах у порядку, визначеному статтею 12 Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту” та інші відповідно до статті 5 Закону від сплати судового збору.

Також, Олена Гикава зазначила, що відповідно до частини 2 статті 3 зазначеного Закону судовий збір не стягується за поданням заяви, апеляційної та касаційної скарги про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб у разі, якщо представництво їх інтересів у суді відповідно до закону або міжнародного договору, згоду на обов’язковість якого надано Верховною Радою України, здійснюють Міністерство юстиції України, суб’єкти надання безоплатної вторинної правової допомоги та/або органи опіки та піклування або служби у справах дітей.

За результатами зустрічі сторони домовилися про співпрацю, зокрема в частині забезпечення інформації про безоплатну вторинну правову допомогу соціально незахищеним верствам населення, що гарантує їм рівні можливості доступу до правосуддя.

Нагадуємо, що в Тернопільській області діє Регіональний центр з надання безоплатної вторинної  правової допомоги та три місцеві – Тернопільський, Чортківський і Кременецький. Детальнішу інформацію про центри та порядок звернення за отриманням правової допомоги можна знайти на офіційному сайті