назад
11.03.20

Задекларуй правильно – застрахуй себе від вчинення правопорушення

 

31 березня завершується чергова хвиля електронного декларування в Україні. В системі безоплатної правової допомоги працюють багато суб’єктів  декларування. З метою уникнення ризику помилок працівників регіонального, місцевих центрів та бюро правової допомоги області знайомили з новелами декларування у 2020 році. Актуальні зміни можете дізнатись і Ви, прочитавши статтю.

На запрошення керівництва Регіонального центру тренінг провела громадський омбуцмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській  області Ольга Мазаєва.

«Зверніть увагу, що більшість інформації, необхідної Вам для заповнення декларації, міститься у відкритих державних реєстрах» – зазначила експерт.

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Тут ви можете знайти інформацію для заповнення розділів 8 «Корпоративні права» та 9 «Юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї».

Єдиний державний реєстр МВС. Він містить інформацію про транспортні засоби, які перебувають в особи на праві власності чи користування.

Реєстр застрахованих осіб Пенсійного фонду України. Такий реєстр містить інформацію про отримані протягом року доходи.

Крім того, відомості про доходи можна отримати, сформувавши запит в особистому кабінеті на сайті Державної фіскальної служби.

Змінено поняття «члени сім’ї» – відтепер подружжя та неповнолітні діти вважаються членами сім’ї незалежно від спільного проживання.

З 1 січня 2020 року в декларації необхідно буде зазначати інформацію про унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї. Такий номер можна знайти у вашому паспорті  громадянина України нового зразка (ID-картці) або біометричному паспорті громадянина України для виїзду за кордон. Якщо ж таких документів у Вас немає, то цей номер  Вам не присвоєно та при заповненні декларації слід вибрати поле «не застосовується».

Ще однією цікавою новелою є те, що членами сім’ї для вимог фінансового контролю вважатимуться особи, які спільно проживали не менше 183 днів, а не лише станом на останній день звітного періоду.

З 1 січня 2020 року повідомлення про суттєві зміни у майновому стані потрібно подавати не лише у разі отримання доходу, придбання майна на суму понад 50 прожиткових мінімумів, але й у разі здійснення видатку на таку суму. При цьому такі повідомлення подаватимуть лише службові особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Важливо зазначити про можливість подання виправленої декларації не більше трьох разів упродовж семи днів після подання декларації суб’єктом декларування.

Нагадуємо, кампанія з декларування триватиме до 1 квітня 2019 року. Вчасно подана декларація – це Ваш авторитет і Ваш спокій.