назад

захист дітейЗ ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області 16.05.2017 відбулась робоча зустріч з представниками обласних структур, які займаються питаннями  сім’ї, дітей та молоді, в рамках підготовки проведення 1 червня 2017 року  на Львівщині спільної акції до міжнародного дня захисту дітей.

Присутні, а саме: начальник Служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації Володимир Лис,  заступник начальника служби – завідувач сектором соціально-правового захисту дітей служби у справах дітей обласної державної адміністрації   Роман Хлопецький, головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої освіти, соціального захисту, позашкільної та виховної роботи департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Марія Васюник-Кулієва, начальник сектору ювенальної превенції УПД ГУ НП у Львівській області Віктор Новачук, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Орест Шот, обговорили концепцію проведення круглих столів, які заплановано провести до міжнародного дня захисту дітей в області; проблемні питання, що виникають в роботі; посилення співпраці між структурами; проведення спільних заходів та покращення надання правової допомоги такій вразливій категорії населення як діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. 

Володимир Лис розповів про необхідність об’єднання зусиль усіх структур, які мають відношення до питань захисту дітей, у тому числі і громадських організацій, та запропонував своє бачення та наявні ресурси, які можна залучити під час проведення спільних заходів до міжнародного дня захисту дітей, оскільки значні ресурси будуть задіяні для реалізації вже запланованих акцій. 

Роман Хлопецький надав інформацію про попередні домовленості, які вже були досягнуті в процесі обговорення з представниками системи безоплатної допомоги, звернув увагу на ті моменти, які вимагають спільних зусиль для їх вирішення в інтересах дітей та на необхідність тіснішого контакту між усіма структурами. 

Марія Васюник-Кулієва також висловили позицію щодо необхідності посилення співпраці між усіма структурами, які займаються питаннями захисту інтересів дітей, у т. ч. і правовому, а  також про посилення співпраці під час проведення правопросвітницьких заходів в закладах освіти. 

Віктор Новачук звернув увагу на те, що девіантні форми поведінки неповнолітніх в наш час не лише стрімко поширюються, а й набувають особливих рис, незвичних і навіть загрозливих для суспільства. Проблема зростання кількості правопорушень серед неповнолітніх, вимагає кропіткої роботи та практичних психологічних навиків працівників поліції, які працюють з дітьми, з метою виявлення, причин та умов, які призводять до протиправних дій. Тому поглиблення співпраці у цій сфері є однією з умов для профілактики вчинення правопорушень неповнолітніми.

Орест Шот розповів присутнім про організацію системою безоплатної правової допомоги на Львівщині спільної акції до міжнародного дня захисту дітей. Регіональний центр з шістьма місцевими центрами разом з партнерами проводять 1 червня спільну акцію щодо правового захисту дітей, яка буде складатися з заходів для самих структур, які займаються захистом дітей, так і для батьків та самих дітей. 

Окремо Орест Шот підкреслив те, що на місцях уже багато де налагоджена тісна співпраця між структурами системи безоплатної правової допомоги та, зокрема, з структурами  Служби у справах дітей обласної державної адміністрації (СуСД), а також назвав тих посадових осіб, які активно співпрацюють у цьому напрямку: Ганну Подставек – начальника СуСД м. Борислава,  Лесю Дребот (м. Трускавець),  Олену Микитин –  керівника СуСД Сколівської РДА, Зорину Цибульську – керівника СуСД Миколаївської РДА, Надію Гавдик(СуСД Жидачівської РДА), Карину Ромашину (СуСД Нового Роздолу), Оксану Зубрицьку  (Стрийська СуСД) та багато інших. 

Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги вже не раз проводили окремі заходи спільно із СуСД, секторами ювенальної превенції, службами пробації, відділами освіти, культури, ЦСССДМ і цю позитивну практику необхідно продовжувати та поглиблювати. 

За результатом обговорення було досягнуто домовленості про проведення низки круглих столів на Львівщині, зокрема, у м. Львові, та інших заходів правопросвітницького характеру, приурочених до міжнародного дня захисту дітей. В робочому порядку узгоджуються теми заходів, час і місце їх проведення, про що буде повідомлено населення Львівщини через медійні ресурси усіх учасників робочої зустрічі.