назад

Задоволення позову: суд зобов’язав виконком розглянути питання про визнання помешкання громадянки аварійним

Ternopil Semenenko

До Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі — Тернопільський МЦ) звернулася жителька міста Тернополя та повідомила, що вона є власником аварійної, непридатної для проживання квартири в Тернополі.

Зі слів заявниці, у 2010 році вона зверталася до керівника ЖЕКу з проханням провести обстеження її житла, оскільки фундамент будинку провалився у землю, та у зв’язку з цим просіла підлога в квартирі. У цьому ж 2010 році за результатами комісійного обстеження технічного стану квартири члени комісії встановили факт просідання підлоги в квартирі заявниці. За висновком комісії причиною такого просідання підлоги могло бути протікання комунальних комунікацій або підняття ґрунтових вод. Слід зазначити, що комунальні комунікації, за висновком вказаної комісії, є підпільними каналами, які перебувають в експлуатації ТОВ «Мрія». Під час роботи комісії не було доступу до огляду підпільних каналів експлуатуючим підприємством, оскільки представник ТОВ «Мрія» не з’явився.

Заявниця неодноразово зверталася до виконавчого комітету Тернопільської міської ради з листами про необхідність визнати свою квартиру аварійною, проте це питання не виносилося для обговорення на засідання зазначеного колегіального органу. Дії посадових осіб органу місцевого самоврядування обмежувалися формальними відписками, у яких заперечувалося право заявниці на визнання помешкання аварійним. Причиною зазначали недотримання вимог закону, що стосувалися здійснення обстеження квартири в порядку, визначеному Положенням про порядок обстеження стану житлових будинків з метою встановлення їх відповідності санітарним, технічним вимогам та визнання жилих будинків і жилих приміщень непридатними для проживання, затвердженим постановою Ради Міністрів УРСР від 26.04.1984 року № 189.

Команда Тернопільського МЦ, розглянувши звернення заявниці, прийняла рішення про надання їй адвоката Людмили Семененко, видавши доручення №Т-39 від 06.10.16 року. Правозахисник звернулася  у суд із позовною заявою до виконавчого комітету Тернопільської міської ради з метою визнати бездіяльність посадових осіб Тернопільської міської ради протиправною. Людмила Семененко також вимагала суд зобов’язати виконавчий орган міськради винести на розгляд виконкому питання про визнання квартири пенсіонерки аварійною.

Постановою суду від 02 вересня 2016 року позовні вимоги заявниці було задоволено. Задовольняючи позовні вимоги, суд вказав на те, що, відштовхуючись від змісту ст. ст. 30, 50, 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також п.п. 8-12 Положення про порядок обстеження стану житлових будинків з метою встановлення їх відповідності санітарним, технічним вимогам та визнання жилих будинків і жилих приміщень непридатними для проживання, заявниця, як член територіальної громади Тернополя, має право очікувати на розгляд її звернення на засіданні виконавчого органу міської ради. Адже органи місцевого самоврядування, відповідно до житлового законодавства, здійснюють безпосереднє управління житловим фондом.

Так, в постанові суду від 02 вересня 2016 року вказується, що зміст зазначеного Положення  складають статті, які врегульовують технічні питання проведення обстеження. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» не містить умови про те, що питання визнання квартири аварійною може бути розглянуто на засіданні виконкому у разі, якщо заявник організує перевірку та контроль за проведенням обстеження свого помешкання.

Окрім того, суд вважає доведеним те, що обстеження квартири та будинку, у якому розташована квартира заявниці, відбулося, що і зазначається в рішенні комісії із обстеження будинку. До того ж, як вказується в постанові суду, якщо виконавчий орган місцевого самоврядування визнає, що результати огляду недостатні або застарілі в часі, то сам орган місцевого самоврядування й має вирішити питання проведення такого огляду повторно. Орган місцевої влади не повинен покладати тягар організації огляду на позивачку. У постанові суду також ідеться, що спосіб судового захисту має бути не формальним, а ефективним, тобто таким, щоб у заявника не було необхідності повторно звертатися за судовим захистом із спірного питання.

Тож, у кінцевому підсумку суд задовольнив позов заявниці, дійшовши висновку, що виконавчий комітет Тернопільської міської ради зобов’язаний розглянути на своєму засіданні питання про визнання квартири аварійною.

Усього в області працює три місцеві центри з надання БВПД: Тернопільський місцевий центр, Кременецький місцевий центр, Чортківський місцевий центр та чотирнадцять бюро правової допомоги. Останні є структурними підрозділами  місцевих центрів з надання БВПД.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.