назад

“Захищене і здорове покоління”: трудові права та гарантії для неповнолітніх обговорили під час екскурсії ліцеїстів до вагонного депо Подільськ

depo 3До Дня захисту дітей та відповідно до Плану заходів із відзначення Дня охорони праці в Україні у 2018 році під девізом “Захищене і здорове покоління” 23 травня 2018 року працівники Подільського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мерзляков, Наталія Заблоцька та заступник начальника Подільського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Сергій Кушніров провели для учнів 2-3 курсу Подільського професійного ліцею екскурсію до вагонного депо Подільськ.

Мета заходу — ознайомлення молоді з ризиками пов’язаними з охороною праці та щодо особливостей трудових прав і гарантій неповнолітніх.

На початку заходу директор Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мерзляков розповів ліцеїстам, що цього року девіз Всесвітнього дня охорони праці “Захищене і здорове покоління” збігається із завданням й метою Всесвітнього дня боротьби із дитячою працею, який відзначають 12 червня. У зв’язку з цим Сергій Мерзляков ознайомив учнів з трудовими правами та гарантіями, які передбачені законодавством для неповнолітніх.

Директор центру повідомив, що неповнолітні користуються тими самими трудовими правами та гарантіями, що передбачені для дорослих. Проте для неповнолітніх є  додаткові гарантії щодо зайнятості, відпочинку та охорони праці.

Сергій Мерзляков звернув увагу учнів, що якщо неповнолітній, який вже не навчається або бажає працевлаштуватися на час канікул, то тривалість робочого дня  становить для осіб: віком 16–18 років — 36 годин на тиждень; від 14 до 16 років — 24 години на тиждень. Якщо ж неповнолітній бажає працювати протягом навчального року у вільний від навчання час, то тривалість його робочого часу не повинна перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченого для осіб відповідного віку, а саме для осіб: віком від 16 до 18 років — 18 годин на тиждень; віком від 14 до 16 років — 12 годин на тиждень.

Стосовно порядку оплати праці неповнолітніх, які працюють зі скороченою тривалістю щоденної роботи, то заробітну плату виплачують у такому самому розмірі, як і працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи. Оплату праці учнів загальноосвітніх шкіл і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, провадять пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Директор центру зауважив, що після настання шестимісячного терміну безперервної роботи на підприємстві у перший рік роботи неповнолітнім надається щорічна відпустка повної тривалості – 31 день.

Сергій Мерзляков повідомив, що законодавством встановлено обмеження щодо звільнення працівників молодше вісімнадцяти років.

Наталія Заблоцька  ознайомила дітей з правилами поводження на залізниці, навівши сумну статистику травмувань, застерегла неповнолітніх від нещасних випадків на коліях.

Працівники Подільського місцевого центру повідомили ліцеїстам, що у зв’язку із внесеними законодавчими змінами з січня 2018 року право на всі види БВПД отримали усі діти та особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а.

Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.