назад

Захист для захисників – на Сумщині фахівці системи БВПД провели низку правопросвітницьких заходів з нагоди Дня захисника України

SuR 181012 04Вони захищають державу, її громадян, мужньо та злагоджено виконують поставлені задачі. Вони – захисники України і мають бути впевненими в тому, що їхні права теж захищені, і в разі потреби кожен зможе отримати допомогу. Міністерство юстиції України та система безоплатної правової допомоги в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» провела інформаційну кампанію #ПраваЗахисників, яка приурочена до Дня захисника, і мала на меті надати максимальну інформацію ветеранам про передбачені для них права і гарантії, а також як їх реалізувати і захистити. 

На Сумщині фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги провели низку правопросвітницьких заходів. Так, юрист Регіонального центру Володимир Жалковський напередодні Дня захисника провів тематичну зустріч з особовим складом в/ч А 1476 на тему «Права та гарантії учасників АТО та членів їх сімей». SuR 181012 01Фахівець розповів, що усі без винятку громадяни України мають право на безоплатну первинну правову допомогу, тобто отримання юридичних консультацій, роз’яснень, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру. У той же час ветерани війни, учасники бойових дій, особи, які отримують статус учасника бойових дій мають право на безоплатну вторинну правову допомогу – захист, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, ОМС, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру. Представник Регіонального центру наголосив, що захисники можуть звернутися за консультацією і в телефонному режимі за безкоштовним номером 0 800 231 103. Правник розповів, які пільги мають військовослужбовці, куди потрібно звертатися, та які документи необхідно пред’явити.

SuR 181012 02Комунікатор Регіонального центру Олена Омельченко зазначила, що згідно із домовленістю з керівництвом військової частини у всіх інформаційних куточках, розташованих на території в/ч, у вільному доступі будуть знаходитися інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги з усіма необхідними контактами.

KoM 181012 0111 жовтня на базіКонотопського місцевого центру з надання БВПД відбулася зустріч представників громадських організацій учасників АТО. На заході були присутні голова ГО «Конотопське обєднання учасників АТО» Михайло Швець, Голова ГО «Конотопська спілка учасників АТО» Сергій Сахно, голова ГО «Конотопське обєднання ветеранів війни за незалежність України» Олег Попович. Основним завданням заходу був розгляд питань захисту прав військовослужбовців та ветеранів через організацію співпраці із громадськими активістами. Учасники висловили свої думки щодо проблемних питань, які пов’язані із діяльністю по захисту прав учасників АТО.

KoM 181012 02

KoM 181012 03

KoM 181012 04Також представникиКонотопського місцевого центрупровели інформаційний захід #ВетеранеЗнайСвоїПрава для членів Конотопської міської організації ветеранів війни, праці, Збройних сил та органів правопорядку. Окрім інформування з правових питань, спільно із членами організації було взято участь у відвідуванні музею видатного художника Стороженка на території В’язівської сільської ради.

KoM 181012 0511 жовтня у приміщенні Роменської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості в межах всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та інформаційної кампанії #ПраваЗахисників головний спеціаліст Роменського бюро правової допомоги Волошин Максим спільно з працівниками Роменського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області здійснили інформування з питань соціального захисту та пенсійного забезпечення учасників бойових дій міста Ромни та Роменського району. Присутніх цікавили питання щодо надання статусу учасника бойових дій, пільг, які передбачені законодавством у сфері комунальних послуг, транспорту та лікування; реалізації права на першочергове отримання у власність земельної ділянки із комунальної або державної власності. У ході заходу Волошин Максим наголосив, що дотримання прав учасників бойових дій є основним завданням держави і у разі порушення даних прав захисники нашої держави можуть звертатися до Роменського бюро правової допомоги.

SuM 181012 04У рамках тісної співпраці Центру обслуговування учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей була проведена робоча зустріч з фахівцями Сумського місцевого центру з надання БВПД. Юлія Іваненко наголосила на бінарності спільних заходів для учасників АТО та їхніх родин та посиленні співпраці.

SuM 181012 02

 

SuM 181012 05Фахівцями Сумського місцевого центру спільно з Головним територіальним управлінням юстиції в Сумській області проведена  правопросвітницька кампанія «Права захисників. Ветеране – знай свої права!». Це була не просто інформативна година, у ході якої учасники дізналися про гарантії правового захисту, порядок отримання правової допомоги, а також мали можливість ще раз почути про пільги, зокрема такі як безкоштовний проїзд, безоплатне медичне забезпечення, разова грошова допомога, безоплатне отримання земельної ділянки, щодо оплати послуг ЖКГ тощо. Паралельно юристи провели консультування з найактуальніших питань, які хвилювали цю громаду.

SuM 181012 03

До Путивльського бюро завітав з робочим візитом голова Путивльської районної громадської організації «Учасники бойових дій АТО Путивльського району» Ігор Гутарка. Метою даної зустрічі стало розширення можливостей отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги учасниками бойових дій та визначення перспективних напрямків спільної роботи. Начальник Путивльського бюро Наталія Удод  розповіла про загальнонаціональний право​просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги. Також були оговорені питання, які хвилюють членів громадської організації. Завершилась зустріч підписанням меморандуму про співпрацю.

 

Крім того, юристи Путивльського бюро правової допомоги інформували про правові та соціальні гарантії для захисників України на сайті Путивльської районної ради та Путивльської районної державної адміністрації. Детальніше з інформацією можна ознайомитися за посиланням:

http://ptvl.sm.gov.ua/index.php/uk/8-novini/9594-prava-zakhisnikiv-ukrajini

http://www.putivlrada.gov.ua/?p=10574#more-10574

SuM 181012 06Фахівці Білопільського бюро правової допомоги приєдналися до флеш-мобу під назвою «На сторожі прав воїнів», проінформували захисників про доступ до безоплатної правової допомоги.

 

SuM 181012 07Під час святкового заходу Аліна Ольховик, фахівчиня Білопільського бюро, розповіла учасникам АТО про пільги, роз’яснила право на безоплатну вторинну правову допомогу для даної категорії.

OkM 181010 01

Також напередодні Дня захисника України юрист Великописарівського бюро правової допомоги Євген Мороз провів інформаційний захід «Права на БПД: надання допомоги учаснику бойових дій» у Великописарівському районному військовому комісаріаті. Правник розповів про право кожного отримати безоплатну первинну правову допомогу та законодавчо визначених категорій громадян на представництво інтересів у судах за рахунок держави. Під час заходу також мова йшла про алгоритм дій для учасників бойових дій для оформлення пільг від держави. «Бажаючи отримати допомогу від держави, необхідно звернутися до соціального фонду захисту громадян за місцем реєстрації. Перед візитом необхідно зібрати такі документи: документ, який вказує на особистість та копію; оригінал посвідчення учасника АТО та копія; ідентифікаційний код, довідка про кількість членів сім’ї, заяву на отримання допомоги та дані про житлові умови, інформацію, яка вказує на суми щомісячних виплат за комунальні послуги», – проінформував Євген Мороз. Дані особи обробляються та видається довідка, яка є дозволом на отримання знижок при оплаті комунальних платежів (копію довідки необхідно рознести по всім установам, що обслуговують платника).

OkM 2018 10 11 01 2У Лебединському об’єднаному міському військовому комісаріаті юристом Лебединського бюро правової допомоги Сергієм Івановим 11 жовтня проведено інформування серед працівників про передбачені для них права та гарантії.

 

Присутнім розповіли про основні права, пов’язані з проходженням військової служби, зокрема:

     час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби. Час проходження строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу, а також час проходження військової служби в особливий період, що оголошується відповідно до Закону України “Про оборону України”, зараховуються до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, якщо на момент призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу в особливий період особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або займала посаду, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.  «У разі тимчасового заміщення військовослужбовцем вищестоящої командної посади оплата провадиться у встановленому порядку по заміщуваній посаді»,пояснив Сергій Іванов.

      військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу) не можуть бути звільнені з військової служби до набуття права на пенсію за вислугу років, крім випадків, коли їхня служба припиняється (розривається) у зв’язку із закінченням строку контракту, у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі або у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням чи у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, за віком, за власним бажанням, за станом здоров’я, через службову невідповідність, у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, у зв’язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили

Крім того, військовослужбовців проінформовано щодо можливості отримати безоплатну правову допомогу, гарантовану державою.

ShM 181012 03Напередодні Дня захисника України працівники Шосткинського місцевого центру здійснили робочий візит до військової частини, яка дислокується в смт. Вороніж Шосткинського району, з метою інформування військовослужбовців про їхні права та їх гарантії.

ShM 181012 0111 жовтня на базі військової частини А4427 Збройних сил України мобільна група у складі  заступника директора місцевого центру Катерини Мірошниченко, начальника відділу підтримки та розвитку Ольги Правосуд,  інтегратора центру Юлії Зацаринної провела правопросвітницький семінар «Права захисників України».

Відкривши семінар, заступник директора центру Катерина Мірошниченко привітала військовослужбовців з прийдешнім святом Дня захисника України, розповіла про реалізацію права на безоплатну правову допомогу учасникам бойових дій, основні права захисників.

«Найчастіше учасники АТО та ветерани війни зверталися до місцевого центру з питаннями щодо їх соціального захисту та соціального захисту членів їх сімей, зокрема – отримання пільг, призначення різних видів державної соціальної допомоги, реалізації права на отримання земельної ділянки та житла, незаконного звільнення з роботи», – повідомила фахівець.

Юлія Зацаринна та Ольга Правосуд презентували військовослужбовцям  «Дорожню карту учасника АТО». Фахівці центру детально  роз’яснили основні кроки щодо отримання пільг на житлово-комунальні послуги, безоплатного отримання жила, земельних ділянок, забезпечення путівками на санаторне-курортне лікування та повідомили про громадські організації, які опікуються учасниками бойових дій.

«Дуже часто трапляється, що учасники антитерористичної операції не знають своїх прав. У зв’язку з цим одним з важливих завдань центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги є правовий захист людей, які обороняють територіальну цілісність України. Наша основна місія – захистити права людей, які захищають нас», – наголосила увага Юлія Зацаринна.

Працівники бюро правової допомоги також провели правопросвітницькі заходи  в рамках відзначення Дня захисника України.

ShM 181012 04Так,12 жовтня головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін провів правопросвітницький захід в Глухівському об’єднаному війському комісаріату на тему: «Пільги учасникам бойових дій». Учасники заходу отримали інформаційні матеріали про систему безоплатної правової допомоги в Україні, інформаційні буклети, розроблені працівниками Глухівського бюро правової допомоги з інформацією про правові послуги, що надає бюро.

ShM 181012 05Цього ж дня в Ямпільському військовому комісаріаті начальником Ямпільського бюро правової допомоги Володимиром Лящевським був проведений інформаційний семінар для працівників РВК на тему:«Права захисників України». Під час заходу обговорювалися положення та зміни Законів України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про часткову мобілізацію», «Про безоплатну правову допомогу». Не залишилися без уваги питання щодо категорії осіб, що не підлягають призову на військову службу, відстрочки від призиву, причини та наслідки неявки у військовий комісаріат, підстави для притягнення до кримінальної відповідальності. Також активно обговорювали  питання про порядок присвоєння офіцерського звання, вручення повісток та віку виходу на пенсію. У ході зустрічі за консультаціями та роз’ясненням норм законодавства  до фахівця бюро звернулись три особи.

Тож, фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини вітають з Днем захисника України та наголошують, що безоплатну правову допомогу захисники можуть отримати в центрах та бюро, адреси яких зазначені нижче.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

 

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.