назад
19.06.18

Захист постраждалих від домашнього насильства

Від домашнього насильства в Україні тільки за офіційними даними потерпають сотні тисяч людей. Водночас лише 10% постраждалих звертаються по допомогу. До цього часу органи поліції мали недостатньо повноважень для боротьби з такими правопорушеннями. Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який набрав чинності 7 січня 2018 року, покликаний усе змінити.

14 червня 2018 року під час інформаційного семінару начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання БВПД (далі – місцевий центр) Тетяна Жалобна розповіла працівникам бібліотечних установ Золотоніського району про новий закон.

Повідомлено, що закон передбачає впровадження комплексного підходу до боротьби з домашнім насильством і суттєве доповнення існуючих інструментів такої боротьби, а також введення нових визначень термінів та інших норм для поліпшення захисту постраждалих від домашнього насильства.

Документ спрямований на узгодження положень чинного законодавства України в сфері протидії домашньому насильству і насильству над жінками та адаптації його до європейських стандартів, що забезпечують підготовку бази для ратифікації Стамбульської конвенції.

На початку року вказаним законом внесено зміни до Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, якими розширено доступ до безоплатної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті. Тож, якщо Ви зазнали насильства в сім’ї або стали свідком домашнього насильства щодо своїх близьких, рідних чи знайомих, звертайтеся за допомогою до місцевого центру.

Наприкінці заходу кожний учасник отримав тематичні буклети проекту “Я МАЮ ПРАВО!”, а саме: “Як протидіяти домашньому насильству?” та соціальні плакати і буклети системи безоплатної правової допомоги для розміщення їх у приміщеннях сільських бібліотек Золотоніського району.

Нагадаємо, реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можливо у Золотоніському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1, офіс 17.