назад
20.08.19

Захист прав осіб з інвалідністю

На сьогодні в Україні налічується понад 3 млн. осіб з інвалідністю, які доволі часто стикаються з проблемними правовими ситуаціями й звертаються до системи безоплатної правової допомоги та суду за захистом своїх прав. У правовому клубі PRAVOKATOR (м. Харків) під час засідання круглого столу правники обговорили питання покращення рівня правової обізнаності осіб з інвалідністю про судовий захист своїх прав та інтересів. Участь у заході взяла й очільниця Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко та юрист Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Людмила Сітало.

Засідання круглого столу організовано правовим клубом спільно з Регіональним громадським благодійним фондом «Право і Демократія» за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» і до його участі долучилися як представники Харківського Правового клубу «PRAVOKATOR», так і місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, тренери та експерти проекту, громадських організацій та громадські активісти.

Метою заходу стало обговорення результатів уже проведених заходів у межах проекту, направлених на покращення якості правової допомоги, що надається особам з інвалідністю через посилення співпраці системи БПД, громадських організацій та адвокатів, а також підтримку формування експертного середовища для сприяння доступу до правосуддя вразливих груп населення.

Учасники обговорювали актуальні питання щодо недоліків та перспектив покращення роботи юристів із особами, які мають особливі потреби. Правники визначили ключові аспекти, які перешкоджають доступу  правової  допомоги особам з інвалідністю. Серед них, зокрема: недостатньо навичок роботи осіб з інвалідністю, залучення сторонньої допомоги під час комунікації та співпраця перекладача з правниками та  ін.

Валентина Трошечко наголосила, що незалежно від вразливої категорії, людина – це особистість і має право на захист. Крім того, фахівчиня звернула увагу присутніх на кількість звернень громадян до центру з надання БВПД з порушенням слуху. Саме тому Валентина Трошечко серед важливих заходів виокремила організацію навчання сурдоперекладачів по регіонах для подальшої співпраці з правниками та більш чіткого перекладу юридичних термінів для осіб з інвалідністю. Також директор Сумського місцевого центру з надання БВПД відзначила, що необхідним механізмом є процес засвоєння знань жестової мови для даних осіб через УТОГ. Однак, перш ніж консультувати, необхідно запитувати особу, чи розуміє вона жестову мову і чи потрібен їй сурдоперекладач.

Учасники проекту акцентували увагу на необхідності шляхів ефективного впровадження можливості подальшого застосування програми «Покращення рівня правової обізнаності осіб з інвалідністю про судовий захист своїх прав та інтересів» та проведення навчальних заходів для адвокатів та працівників центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Серед пропозицій щодо подальшої  роботи в напрямку  формування правової компетентності  осіб з особливими потребами  учасники зустрічі  визначили :

  • презентацію та розповсюдження навчального посібника «Основні аспекти роботи та взаємодії із людьми з інвалідністю»;
  • створення механізму співпраці з профільними організаціями, які працюють з особами з інвалідністю (органи соціального захисту, територіальні центри, УТОГ, УТОС тощо);
  • створення допоміжного ресурсу для можливості особам з особливими потребами сприймати зміст документів – мобільні додатки з звуковим супроводом;
  • формування базових навичок жестової мови для представників системи БПД, громадських організацій та адвокатів, які здійснюють судових захист прав та інтересів осіб з інвалідністю;
  • залучення до співпраці сертифікованих за єдиною системою перекладачів для судових засідань, адже у багатьох процесуальних кодексах поняття перекладача різниться.