назад

Захист прав в умовах воєнного стану

«Проінформовані- значить озброєні» – переконані фахівці системи БПД Чернігівщини, здійснюючи правопросвітницьку діяльність. Запровадження воєнного стану в країні внесло свої корективи у роботу системи безоплатної правової допомоги Чернігівщини і хоч зараз ми повертаємося до роботи у звичному режимі, проте, напрям правопросвітництва продовжуємо реалізовувати у переважній більшості в он-лайн форматі.
27 травня відбулась он-лайн зустріч представника системи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ольги Кирилюк, директора Чернігівського місцевого центру Володимира Бобруйка, а також юриста громадської організації «МАРТ» Дмитра Науменка з відокремленим структурним підрозділом “Фахового коледжу економіки і технологій” НУ “Чернігівська політехніка”.
На заході обговорювали питання: «Захист прав в умовах воєнного стану».
Збройна агресія російської федерації і її повномасштабне вторгнення на територію України змусили весь державний апарат і суспільство вцілому перейти до оперативного функціонування в умовах правового режиму воєнного стану.
Воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії, а також в інших, передбачених законом випадках, та передбачає надання відповідним органам повноважень, необхідних для відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки. У зв’язку з цим, можливим є також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина із зазначенням строку дії цих обмежень.
Які обмеження можуть бути запроваджені в умовах воєнного стану
Щодо фізичних осіб:
1) запроваджувати трудову повинність для окремих категорій працездатних осіб, які не залучені до роботи у сфері забезпечення життєдіяльності населення, оборонній сфері і не заброньовані за підприємствами, установами та організаціями.
Так, до суспільно корисних робіт можуть бути залучені виключно працездатні особи віком від 16 років, які не мають обмежень за станом здоров’я до роботи в умовах воєнного стану, а саме:
безробітні та інші незайняті особи;
працівники функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств (за погодженням з їх керівниками), – у порядку переведення;
особи, зайняті в особистому селянському господарстві;
студенти вищих, учні та слухачі професійно-технічних навчальних закладів;
особи, які забезпечують себе роботою самостійно.
До суспільно корисних робіт забороняється залучати малолітніх дітей, дітей віком від чотирнадцяти до п’ятнадцяти років, жінок, які мають дітей віком до трьох років, а також вагітних жінок у разі, коли виконання таких робіт може негативно вплинути на стан їх здоров’я.
2) запроваджувати комендантську годину;
3) встановлювати особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів;
Щодо юридичних осіб:
1) використовувати потужності та трудові ресурси підприємств, установ і організацій усіх форм власності для потреб оборони, змінювати режим їхньої роботи, проводити інші зміни виробничої діяльності, а також умов праці відповідно до законодавства про працю;
2) видавати накази (розпорядження) про відсторонення від роботи керівників підприємств, установ та організацій без збереження заробітної плати за неналежне виконання ними обов’язків, визначених цим Законом, та накази (розпорядження) про призначення виконувачів обов’язків керівників зазначених підприємств, установ і організацій на час дії правового режиму воєнного стану.
Довідково
Конституційні права і свободи людини і громадянина, які можуть обмежуватися на період дії правового режиму воєнного стану згідно з Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022:
Стаття 30. Кожному гарантується недоторканність житла.
Стаття 31. Кожному гарантується таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Винятки можуть бути встановлені лише судом у випадках, передбачених законом, з метою запобігти злочинові чи з’ясувати істину під час розслідування кримінальної справи, якщо іншими способами одержати інформацію неможливо.
Стаття 32. Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.
Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.
Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.
Стаття 38. Громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
Стаття 39. Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.
Стаття 41. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.
А також, хочемо зазначити , що робота Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області є системною. Так, 19 травня 2022 р відбулась он-лайн зустріч із студентами Чернігівського кооперативного фахового коледжу з приводу трудових відносин в умовах воєнного стану та 27 травня 2022 р із студентами юридичного факультету Учбово-навчального інституту історії та соціально гуманітарних дисциплін ім. О. М. Лазаревського за темою «Захист прав в умовах воєнного стану».