назад

24946117 1560624897316426 1556395148 o

З нагоди відзначення Всеукраїнського тижня права 6 грудня 2017 року в Тернопільському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулося засідання круглого столу на тему: “Проблеми під час адаптації осіб з числа внутрішньо переміщених та особливості захисту їхніх прав”.

На круглому столі були присутні директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій,  директор Тернопільського місцевого центру з надання БВПД Юрій Гордєєв, голова Ради адвокатів Тернопільської області Тарас Будз, інтегратор Тернопільського місцевого центру Ірина Максимюк і керівники Підволочиського та Теребовлянського бюро правової допомоги Андріана Левак та Віта Козачинська. Серед запрошених учасників заходу: заступник директора Тернопільської обласної бібліотеки для дітей, керівник проекту “Файне єднає” Надія Чайківська, координатор колцентру переселенців Тернопільщини, представник у м. Тернополі ГО “Луганська правозахисна група” Яна Шкуратова, координатор проектів ТМЖК “Відродження нації” Ольга Горошко,  практичний психолог Тернопільського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Лясковська-Бекесевич.

Розпочала захід директор Регіонального центру Ірина Хондогій. Керівник Регіонального центру зазначила: «Переселенцям, звичайно, непросто адаптуватися на новому місці проживання, адже потрібно починати життя спочатку. Крім того, є місцеві жителі, які неприязно сприймають нових мешканців міста, на це може впливати різна ментальність людей».

24946072 1560624867316429 973508530 o

Директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв проінформував учасників заходу про результати діяльності місцевого центру, озвучив кількісні показники звернень внутрішньо переміщених осіб. «Починаючи з 1 січня 2017 року ця категорія осіб відповідно до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” має право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги». — озвучив очільник центру.

Надія Чайківська повідомила, що в Тернопільській обласній бібліотеці для дітей реалізовується проект “Файне єднає” та у рамках цього проекту ознайомила присутніх із планом заходів на грудень.

Яна Шкуратова наголосила на важливості отримання статусу потерпілих та надала зразки заяв і клопотань для подальшого їх розповсюдження між внутрішньо переміщеними особами та учасниками АТО. Також повідомила про проблему із виділенням харчування для дітей внутрішньо переміщених осіб, які навчаються в міських школах. «Зараз діти харчуються безкоштовно, але питання харчування «лежить на плечах» підприємців, тому на цю тему має відбутися діалог із місцевою владою. Кошти на харчування мають бути виділені з місцевого бюджету, оскільки переселенцям некомфортно бути «тягарем» для місцевих жителів».

24946405 1560624917316424 1822562663 o

Ольга Горошко сповістила, що найближчим часом буде реалізовано проект із самозайнятості населення і звернулася до представника колцентру переселенців Тернопільщини про поширення цієї інформації серед внутрішньо переміщених осіб.  «Переможці проекту отримають необхідне устаткування, що дасть змогу розпочати власний мікробізнес». — оголосила Ольга Горошко.

Ірина Лясковська-Бекесевич дала практичні поради працівникам місцевого центру як поводити себе при спілкуванні з агресивними клієнтами. «Завжди є причина чому клієнт поводиться агресивно, і якщо зрозуміти чому так є, тоді можна реагувати на агресію набагато простіше».

Впродовж заходу учасники активно обговорювали умови подальшої співпраці. Юрій Гордєєв прийняв рішення 14 грудня 2017 року взяти участь у Скайп-консультації на тему проблемних питань внутрішньо переміщених осіб. Для цього будуть залучені фахівці бюро, оскільки під час консультації йтиметься про інформування та реалізацію права ВПО, учасників АТО, їх родин на отримання статусу потерпілих у кримінальному провадженні № 42014000000000457. Кримінальне провадження внесено до ЄРДР від 31.05.2017 р. за фактом розв’язання та ведення представниками РФ і Збройних Сил РФ та іншими особами за попередньою змовою групою осіб агресивної війни проти України, що спричинило загибель людей та інші тяжкі наслідки, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 258, ч. 1 ст. 258-3, ст. 437  КК України), що знаходиться у провадженні слідчого відділу управління з розслідування злочинів проти основ національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України.

Окрім цього, фахівці місцевого центру один раз в місяць прийматимуть участь у роботі приймальні із захисту прав людини.

Гарним завершенням заходу була презентація гри “Переселенська блуканина”. Яна Шкуратова акцентувала, що гра не є розважальною, а має пізнавальний характер і розрахована на місцевих жителів, щоб вони змогли побачити та відчути на собі в ігровій формі усі проблеми, з якими стикаються вимушені переселенці при зміні місця свого проживання.

Нагадуємо, що в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.