назад

Захист прав жінок обговорювали за круглим столом

SuR 2016 11 28 zhinku 1Захід був приурочений до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

25 листопада Валентина ВОЛОБУЄВА, заступник директора Регіонального центру із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, Наталія ЄСІНА, помічник координатора громадської приймальні Української гельсінської спілки захисту прав людини у Сумах, Оксана ІВАНЦОВА, радник міністерства соціальної політики з питань ВПО в Сумській області, Психологічна кризова служба м. Суми разом зі студентською юридичною клінікою «PROGESTO» зібрались на спільний захід – круглий стіл на тему «Протидія насильству щодо жінок».

Учасники обговорювали теми насильства і визначили його види, способи захисту та права жінок.

Як виявилося, існує упереджене ставлення до теми насильства в родині та в суспільстві в цілому.

«Саме це і стало метою цього заходу – відобразити думки сумчан про поняття, зокрема, такі як насильство фізичне та психологічне», – зазначила Наталія ЄСІНА, помічник координатора громадської приймальні Української гельсінської спілки захисту прав людини у Сумах.

SuR 2016 11 28 zhinku 2Про порушення прав жінок-переселенок розповіла Оксана ІВАНЦОВА, радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб в Сумській області. За її словами, найчастіше звертаються до них саме жінки, що і відображає загальну картину порушення  прав.

Валентина ВОЛОБУЄВА, заступник директора Регіонального центру із надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, зазначила: «Із 1 січня 2013 року БВПД в Україні надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання, адміністративний арешт, до громадян, які затримані за підозрою у вчиненні злочину,  до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою. У кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. А вже із 1 липня минулого року БВПД в Україні надається у повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб. Детальніше про це Ви можете прочитати у Законі України «Про безоплатну правову допомогу».

SuR 2016 11 28 zhinku 3