назад

Заміна паспорту радянських часів: проблему жительки Любашівки вирішили у бюро правової допомоги


biometrichnuj-pasport-1Завдяки правовій допомозі на умовах Pro bono в.о. начальника Любашівського бюро правової допомоги Світлани Жмурко 45-річна жителька смт Любашівка отримала рішення суду, на підставі якого зможе замінити паспорт СРСР на паспорт громадянина України.

Всередині листопада 2016 року до Любашівського бюро правової допомоги за поміччю звернулась місцева мешканка. Як з’ясувалось, жінка до цих пір проживала з паспортом СРСР, не змінивши його свого часу на паспорт громадянина України. Ситуація ускладнювалася ще й тим, що клієнтка бюро з 1988 року, після зняття  з останнього місця реєстрації,  більш ніде не прописувалась. Через відсутність документів жінка не мала право отримання в бюро правової допомоги вторинної правової допомоги, тобто складання процесуальних документів та представництво її інтересів в суді.

Світлана Жмурко, в.о. начальника Любашівського бюро правової допомоги, не залишилась байдужою до проблеми громадянки та надала їй правову допомогу Pro bono. Керівник бюро роз’яснила заявниці, що належність та набуття громадянства України встановлюється на підставі Закону України «Про громадянство України» і може пов’язуватися із фактом постійного проживання на території України в певний час.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України «Про громадянство України» громадянами України є усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України (24 серпня 1991 року) постійно проживали на території України. Про належність до громадянства України таких осіб може свідчити наявність у паспортах громадянина колишнього СРСР відмітки про прописку, що підтверджує факт їхнього постійного проживання на території України станом на 24.08.1991 року або 13.11.1991 року.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 234 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значенняВідповідно до ст. 256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючого документу та інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Наведений у ст. 273 ЦПК України перелік фактів, які встановлюються судом, не є вичерпним. За наявності зазначених умов суд може встановлювати й інші факти, що мають юридичне значення.

Встановлення факту постійного проживання на території України необхідно заявнику для отримання громадянства України.

Світлана Жмурко допомогла особі написати до Любашівського районного суду заяву, в якій просила встановити факт її постійного проживання на території України – з 1988 року і по теперішній час.  В обґрунтування вимог вказала, що в 2016 році громадянка звернулася  до Любашівського районного сектору ДМС України для отримання паспорту громадянина України, але їй було відмовлено, оскільки  протягом 28 років вона не була ніде зареєстрована.

До того ж керівник бюро зробила письмові запити до Любашівського НВК ЗОШ І-ІІІ ступенів-ліцей для підтвердження, що заявниця у 1986 році закінчила 8 класів Любашівської середньої школи № 1 та запит до місцевого РАГС про те, що вона 28 грудня 1991 року уклала шлюб в Любашівському відділі РАГС , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу.

Під час судового засідання факт постійного проживання громадянки підтвердили троє свідків.

Приймаючи до уваги, що факт постійного проживання заявника на території України станом на 24 серпня 1991 року, підтверджується сукупністю досліджених судом доказів, які узгоджуються між собою, суд дійшов висновку, що позовна заява  є обґрунтованою, а тому підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного Любашівський райсуд Одеської області розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу №507/1829/16-ц та вирішив заяву про встановлення факту постійного проживання на території України – задовольнити.

————————————————————–

Любашівське бюро правової допомоги: 

смт Любашівка, вул. Софіївська, 47, каб.1, 2. Тел.: (04864) 2-22-02


Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103