назад
05.09.17

Заміна водійських прав в Україні: як це буде працювати?

06З даного питання консультує Юлія Парахонько, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання БВПД.
Згідно з Угодою про Асоціацію з Євросоюзом, водійські права в Україні повинні відповідати стандартам ЄС. Новий документ буде визнаватися іншими країнами. Однак термін дії посвідчення значно скоротиться, а деяким водіям доведеться кожні п’ять років проходити перенавчання. Які нововведення чекають водіїв з 2018 року?
У першу чергу, Україна повинна прийняти дві директиви, які діють в ЄС. Нові вимоги найбільше торкнуться водіїв автобусів і вантажівок. Перша Директива 2006126ЄС відноситься до водіїв легкових авто. Головна зміна – новий термін дії посвідчення. Зараз права, видані до 2011 року, – безстрокові, права після 2011-го потрібно міняти кожні 30 років. За правилами ЄС права будуть дійсні 10-15 років. Наприклад, в Австрії, Фінляндії, Німеччині, Кіпрі, Польщі, Греції та Словаччині документ дійсний 15 років. В інших країнах – по 10 років.
Фактично ця директива вводить один стандарт водійських посвідчень для всіх країн Євросоюзу. Скорочення терміну дії водійських прав зробить рух на дорогах безпечнішим і зменшить кількість підробок документа.
Для повторного отримання прав потрібно буде пройти медогляд. У країнах Євросоюзу – це, в основному, перевірка зору у окуліста або огляд у лікаря по транспортній медицині.    
Водії старші 50 років будуть проходити медогляд частіше – раз в три-п’ять років. Додаткових перевірок водіям легковиків проходити не доведеться.
Заміна водійських прав – це тільки адміністративний захід. Вона не вимагає іспитів. Тобто людина складає іспит тільки один раз.
У новому посвідченні водія може з’явитися чіп. На нього будуть записуватися дані водія і історія правопорушень. Окрім того, він служитиме додатковим захистом від підробок. Однак цю умову Україна не зобов’язана виконувати.
Також будуть нові вимоги до водіїв мопедів і мотоциклів. Їм можуть підвищити вік водіння до 16-18 років і зобов’яжуть складати тести. Водити великі мотоцикли українцям можуть дозволити з 24 років. Кожні п’ять років – перенавчання.
Директива 2003/59/ЄС торкнеться професійних водіїв. Всі її норми Україна зобов’язана виконати. Так, до водіїв вантажівок і автобусів висуваються суворіші вимоги, оскільки вони несуть велику відповідальність за безпеку пасажирів та інших учасників дорожнього руху. Професійним водіям доведеться отримати початкову кваліфікацію. Для цього потрібно пройти курс навчання з 280 годин лекцій. Потім проходити навчання і змінювати права потрібно кожні п’ять років.
Водіям пасажирського і вантажного транспорту медогляд також доведеться проходити кожні п’ять років. За нормами Європейського союзу, медогляд їм доведеться проходити в повному обсязі.
Термін дії посвідчення для водіїв першої категорії – 15 років, для професійної групи – 5 років. Це все ще буде розглядатися в парламенті. Поки МВС України відштовхується від цих позицій. Щодо чіпа – він і справді носить рекомендаційний характер. Але варто прислухатися до цих рекомендацій і починати думати наперед.
Професійним водіям для отримання початкової кваліфікації потрібно буде скласти іспит. Однак вимоги до екзаменації кожні п’ять років немає.
На даний час, Міністерство інфраструктури України вже готує законопроект для введення в українське законодавство норм ЄС.
За додатковою інформацією до  Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутись за адресою: смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1, тел. (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73.
Адреси бюро правової допомоги:
Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80
Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20
Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. Центральна, 62
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8
Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 1037
Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.