назад

Замість в’язниці щонайменше на 7 років жінці дали умовний строк

MashikaNew    Ми продовжуємо серію статей про успіхи адвокатів системи безоплатної правової допомоги, які працюють на Закарпатті. Так, адвокат Віктор Машика представляв в суді інтереси Марії Василівни (ім’я змінено з етичних міркувань), яка обвинувачувалась у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.185 Кримінального кодексу України (крадіжка, вчинена в особливо великих розмірах або організованою групою). Цей злочин карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    Оскільки кожна затримана особа має право на захист за рахунок держави, Регіональний центр з надання БВПД у Закарпатській області видав доручення Віктору Машиці для надання безоплатної вторинної правової допомоги пані Марії. Підзахисна вчинила злочин, будучи неповнолітньою, ще у 2009 році. Раніше не судима, характеризується позитивно, вину у скоєному визнала і щиро розкаялася, а також сприяла розкриттю злочину (це – пом’якшуючі обставини). Крім того, обтяжуючі обставини були відсутні.

    Відтак, Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області, із застосуванням ст.69 КК України (призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом) і ст.75 КК України, призначив покарання у вигляді 3 років 6 місяців позбавлення волі та звільнив підзахисну від відбування покарання з випробуванням, якщо вона протягом 2 років іспитового строку не вчинить нового злочину та виконає покладені на неї обов’язки. Інформація стосовно оскарження вироку стороною обвинувачення відсутня.

    Увага! Якщо правоохоронні органи затримали Вас чи членів Вашої родини, але не повідомили про це Регіональний центр з надання БВПД, ви можете зробити це самостійно за єдиним цілодобовим номером в Україні: 0-800-21-31-03. Дзвінки в межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів – безкоштовні.

    Крім того, за цим же номером можна отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на БПД, актуальні адреси центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій Україні тощо.