назад

Запобігання злочинам неповнолітніх

Причиною вчинення злочину неповнолітніми є негативний вплив з боку однолітків та дорослих вдома, в школі та оточуючому соціальному середовищі. Особливості психічного здоров’я, набутий життєвий досвід у вигляді знань та переконань, соціальний статус та стереотипи поведінки серед однолітків також впливають на злочинність серед неповнолітніх.
Задля  запобігання втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, працівником Уманського МЦ Сіньковською Вікторією минулого тижня  проведено робочу зустріч з в.о. директора  Уманського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тодосійчук Ольгою.
Під час зустрічі обговорено такі форми вчинення злочину, як злочинна діяльність, пияцтво неповнолітніх, заняття жебрацтвом та азартними іграми. Суспільна небезпека цих злочинів полягає в тому, що вони згубно впливають на молодих людей та прищеплюють аморальні погляди підлітку. Характерною особливістю негативної поведінки осіб, які не досягнули 18-річнго віку, є те, що вони не завжди розуміють наслідки вчиненого діяння.
Статтею 304 Кримінального кодексу України передбачено, що втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність, пияцтво, заняття жебрацтвом та азартними іграми, карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.
За підсумками, учасники наради домовилися  про спільні ініціативи щодо форм і методів роботи по запобіганню злочинності неповнолітніх. В Уманському районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, залишено інформаційні буклети та візитівки з координатами Уманського місцевого центру з надання БВПД та забезпечено роботу дистанційного пункту доступу до БПД.