назад

Заступник Міністра юстиції Олена Сукманова взяла участь у прийомі громадян у Броварському місцевому центрі

    У четвер, 14 вересня 2017 року, Броварський місцевий центр з робочим візитом відвідала заступник Міністра юстиції України Олена Сукманова, під час якого здійснила консультування клієнтів системи БПД. Разом з заступником Міністра юстиції до Центру завітали начальник Головного територіального управління юстиції у Київській області Олексій Шевченко та його заступник Олег Кужелєв. Прийом громадян відбувався в розширеному форматі; у консультуванні громадян взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Віктор Кіккас, директор Броварського місцевого центру Катерина Лиско, директор Білоцерківського місцевого центру Оксана Сірик та директор Вишневського місцевого центру Любов Драгілєва.

    Питання осіб, що звернулись на прийом, стосувались зняття з реєстрації місця проживання фізичної особи за рішенням суду; перебування на квартирному обліку особи та отримання соціального житла; щодо отримання земельної ділянки учасниками антитерористичної операції та інші.


    Про успішну історію надання безоплатної правової допомоги, як учаснику антитерористичної операції, щодо відстоювання права на одноразову грошову допомогу до 5 травня учасникам бойових дій розповіла Вія Кальва; щодо позитивної практики вирішення питання розірвання шлюбу розповіла Тетяна Михед та висловила вдячність адвокату Вікторії Мамоновій; щодо захисту прав у кримінальному провадженні як потерпілому розповів Анатолій Фатєєв. Вони дуже схвально оцінили якісь наданих послуг у Броварському місцевому центрі з надання БВПД, відзначивши розуміння та нормальне людське ставлення працівників Центру до людей, що звертаються за допомогою.

    Нагадуємо, що місцеві центри були утворені в 2015 році з урахуванням потреб відповідних адміністративно-територіальних одиниць та з метою створення рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної вторинної правової допомоги.

   У Київській області таку допомогу забезпечують Білоцерківській, Броварський, Вишневський місцеві центри та відповідні бюро правової допомоги.
   Місцевими центрами та бюро правової допомоги Київської області у І півріччі 2017 року надано правову допомогу 9722 особам, що у п’ять з половиною разів більше, ніж у І півріччі 2016 року (1724). При цьому 8688 особам було надано правову консультацію, 1143 із них написали письмову заяву про надання БВПД.
    У цьому періоді клієнти місцевих центрів та бюро правової допомоги частіше зверталися з наступних питань: з питань соціального забезпечення 1688 (20%), сімейного 1059 (12%), спадкового 939 (10%), земельного 978 (10%), договірного 467 (4%), житлового 592 (6%), трудового 494 (5 %), адміністративного 660 (5%), іншого цивільного права 1594 (17%), з питань виконання судових рішень 591 (5%), з інших питань 423 (5%), з неправових питань 207 (1%), з медичних питань 34 (0,3%) від загальної кількості.
    У першому півріччі поточного року працівниками системи БВПД у Київській області проведено 271 правопросвітницький захід, здійснено 253 виступи у ЗМІ.
    Регіональним центром з надання БВПД у Київській області у І півріччі 2017 року було видано 2268 доручень адвокатам для надання БВПД, що у півтора рази більше, ніж в аналогічному періоді 2016 року.
    Упродовж І півріччя поточного року адвокати системи БВПД у Київській області домоглись виправдувальних вироків у кримінальних провадженнях у 8 випадках, закриття кримінального провадження – у 3-х, призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом (ст. 69 КК) – у 20, зменшення кількості епізодів обвинувачення – у 15, зміни правової кваліфікації на користь підозрюваного/обвинуваченого – у 8, звільнення від відбування покарання (ст.ст. 75, 104 КК) – у 187, мінімального строку покарання — у 163 випадках.