назад

Завдяки адвокатам клієнтка, якій загрожувало до 15 років ув’язнення, залишилася на волі

Руденко Ольга РостиславівнаКоваленко Євгенія Вікторівна 2Дорученням Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області від 29.03.2015 N 355 було призначено адвоката Ольгу Руденко-Сукач для здійснення захисту Клієнтки за обвинуваченням у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 Кримінального кодексу України.

Згідно обвинувального акту дії Клієнтки та ще одного обвинуваченого (захист якого здійснювався іншим адвокатом за угодою) кваліфіковані за ч. 3 ст. 149 КК України, а саме, що останні, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправність своїх дій, вступили в попередню змову між собою, з метою здійснення продажу іншим особам малолітньої дитини.

Захиснику Ользі Руденко-Сукач вдалося довести перед судом, що її підзахисна щиро розкаялася, активно сприяла розкриттю злочину, не намагалась применшити свою вину або перекласти на когось іншого, має постійне місце проживання, влаштувалась на роботу, має на утриманні малолітню доньку, злочин вчинила в молодому віці внаслідок збігу тяжких особистих, сімейних обставин та майнового стану.

Тяжких наслідків від скоєного не настало, тому вироком Луцького міськрайонного суду від 17.09.2015 Клієнтку визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України (санкція вказаної частини даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої), яке згідно ст. 12 КК України належить до особливо тяжких, та призначено покарання із застосуванням ст. 69 КК України у виді позбавлення волі строком на 5 (п’ять) років без конфіскації майна. Тобто покарання призначене більш м’яке, ніж передбачено законом.

На підставі узгодженої з Клієнтом правової позиції захисником подано апеляційну скаргу на вказаний вирок суду першої інстанції, в якій не оспорюючи доведеності винуватості та правильності кваліфікації дій Клієнтки, адвокат просила змінити вирок суду шляхом призначення Клієнтці покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, у відповідності до ст.ст. 75, 79 КК України.
Дорученням Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області від 30.12.2015 N 1608 Клієнту, для захисту від обвинувачення під час розгляду кримінального провадження в суді апеляційної інстанції, призначено адвоката Євгенію Коваленко.

Захиснику вдалося довести перед судом апеляційної інстанції, що при призначенні Клієнтці покарання вимоги ч. 1 ст. 65, ч. 1 ст. 79 КК України судом дотримані не в повній мірі.

У відповідності до ч. 1 ст. 79 КК України у разі призначення покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі жінкам, які мають дітей віком до 7 (семи) років, крім засуджених до позбавлення волі на строк більше п’яти років за тяжкі та особливо тяжкі, а також за корупційні злочини, суд може звільнити таких засуджених від відбування покарання зі встановленням іспитового строку до досягнення дитиною семирічного віку.
Враховуючи встановлені обставини у кримінальному провадженні, дані, які характеризують особу підзахисної, той факт, що остання має на утриманні малолітню дитину, апеляційний суд прийшов до висновку, що її слід звільнити від відбування покарання за вказаним вироком на підставі ст. 79 КК України з покладенням на неї обов’язків, передбачених ст. 76 КК України.

02.11.2016 за результатами апеляційного розгляду апеляційну скаргу захисника Ольги Руденко-Сукач задоволено, а вирок Луцького міськрайонного суду від 17.09.2015 в частині призначеного покарання підзахисній змінено, шляхом звільнення останньої на підставі ч. 1 ст. 79 КК України від відбування покарання у виді 5 (п’яти) років позбавлення волі з іспитовим строком до досягнення дитиною Клієнтки п’ятирічного віку.