назад

У Кодимському бюро правової допомоги допомогли вирішити питання щодо визнання за неповнолітньою дитиною права власності на спадщину

mozhno li oformit kvartiru na rebenkaНа початку листопада 2016 року до Кодимського бюро правової допомоги звернулася 32-річна жителька Кодимського району, яка представляла інтереси своєї неповнолітньої доньки, з проханням допомогти у вирішенні питання щодо визнання за нею права власності на спадкове майно.

Жінка розповіла, що після смерті її чоловіка залишилось спадкове майно – земельна ділянка площею 2,16 га, яка була надана його матері для ведення сільськогосподарського виробництва на підставі державного акту на право приватної власності. За рішенням суду від 25 грудня 2006 року за ним було визнано право власності на зазначену земельну ділянку. Але чоловік не виготовив технічну документацію на цю земельну ділянку для присвоєння кадастрового номеру, оскільки на той момент, відповідно до діючого законодавства, відомості про земельні ділянки до державного кадастрового реєстру не вносились та кадастровий номер земельним ділянкам не видавався.

Жінка в інтересах своєї дочки звернулась до землевпорядної організації з метою виготовлення документації із землеустрою, однак їй було відмовлено з причини того, що її дочка не є власником земельної ділянки. Мати, як представник спадкоємця за законом, подала заяву до нотаріуса про прийняття спадщини, однак отримала відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину з огляду на те, що відсутній документ, що підтверджує право власності на спадкове майно. У зв’язку з цим дочка не могла реалізувати своє право на спадкування майна свого батька. А тому її мати, діючи в інтересах неповнолітньої, звернулася за допомогою до спеціалістів Кодимського бюро правової допомоги для складання процесуальних документів та захисту прав її доньки у суді.

Начальник Кодимського бюро правової допомоги Андрій Спатерук прийняв звернення від заявниці та, отримавши доручення про надання безоплатної вторинної правової допомоги від Котовського місцевого центру з надання БВПД №309 від 08 листопада 2016 року, допоміг їй скласти позовну заяву до Кодимського районного суду.  В заяві позивач просила визнати за її неповнолітньою донькою в порядку спадкування за законом після смерті її батька право власності на спадкове майно – земельну ділянку площею 2,16 га.  В подальшому, на підставі отриманого доручення Андрій Спатерук здійснював представництво інтересів позивача під час судового розгляду справи. 

Кодимський районний суд, розглянувши цивільну справу №503/2157/16-ц, дослідивши надані докази, задовольнив в повному обсязі позов громадянки, яка представляла інтереси своєї неповнолітньої доньки.  Суд визнав за неповнолітньою донькою, в порядку спадкування за законом після смерті її батька, право власності на спадкове майно – земельну ділянку площею 2,16 га. 

Завдяки працівникам Кодимського бюро правової допомоги дитина зможе отримати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку, яка залишилася їй після смерті батька. 

Нагадаємо, що безоплатну правову допомогу можна отримати в Кодимському бюро правової допомоги Котовського місцевого центру з надання БВПД, яке знаходиться за адресою:

м. Кодима, вул. Соборна, 88 (каб.13), тел. (04867) 2-15-12.