назад

Завдяки адвокатам системи БВПД вдалося пом’якшити міру покарання громадян

09.06.2016 -HalimonchukГромадянин Б. та С. у різний час були обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 Кримінального Кодексу України, а саме: умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині. КК України за вчинення такого злочину передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7-и до 15-и років.

Адвокат системи БВПД Руслан Халімончук здійснював захист громадянина Б., який крім цього обвинувачувався у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.263 КК України: незаконне придбання та зберігання зброї, що карається позбавленням волі на строк від 3-х до 7-и років.

Адвокат наголошував суду, що обвинувачений під час нанесення тілесних ушкоджень не мав умислу на вбивство, оскільки не застосовував знаряддя, які здатні спричинити смерть. Також він не скористався наявною в нього вогнепальною зброєю. Згідно висновку експерта при своєчасному наданні медичної допомоги не виключене врятування життя потерпілої.

Під час судового провадження, процесуальним прокурором було перекваліфіковано дії обвинуваченого з ч.1 ст.115 КК України (умисне вбивство) на ч.2 ст.121 КК України (умисне заподіяння тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого).

Вироком Коростенського міськрайонного суду Житомирської області, громадянина Б. засуджено за сукупністю кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.121 та ч.1 ст.263 КК України і призначено покарання у вигляді 8-и років позбавлення волі.

Після набуття вироком Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області, яким громадянина С. було засуджено до позбавлення волі на строк 7 років, адвокат Лариса Сягровська не припинила своїх дій щодо захисту клієнта. Вона подала скаргу в суд касаційної інстанції, в якій просила змінити судові рішення першої та апеляційної інстанції, перекваліфікувати дії обвинуваченого з ч.1 ст.115 КК України на ст.124 КК України та призначити покарання не пов’язане з позбавленням чи обмеженням волі.

Завдяки принциповій позиції адвоката Лариси Сягровської, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ ухвалив рішення, яким пом’якшив призначене громадянину С. покарання за ч.1 ст.115 КК України із застосуванням ч.1 ст.69 КК України до 4 років позбавлення волі.