назад

Завдяки адвокату клієнтка зможе отримати спадщину

Шафікова     Адвокат Юлія Шафікова довела у суді, що її клієнтка пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин. З огляду на це суд визначив додатковий строк для прийняття спадщини.

     До Хмельницького місцевого центру з надання БВПД звернулася жінка з проханням призначити їй адвоката для підготовки позовної заяви про визначення додаткового строку для прийняття спадщини. Про центр вона дізналася по телебаченню і, оскільки належить до однієї з категорій осіб, яким держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу, вирішила скористатися своїм правом.

     Після смерті чоловіка жінка, як спадкоємець першої черги, за законом успадкувала його майно. Діти спадкодавця відмовились від прийняття спадщини на користь матері. Щоб оформити спадщину (будинок і земельний пай), клієнтка звернулась до державного нотаріуса. Втім, нотаріус не зміг видати їй свідоцтво про право на спадщину, оскільки чоловік клієнтки, який успадкував зазначене вище майно за заповітом свого батька, із заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори не звертався і не проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Вирішувати питання довелося у суді.

     Адвокат Юлія Шафікова, якій 18 грудня 2015 року у місцевому центрі доручили представляти інтереси клієнтки, вивчивши матеріали справи, у позовній заяві зазначила, що строк для прийняття спадщини клієнткою як спадкоємицею в порядку спадкової трансмісії було пропущено з поважних причин — через необхідність встановлення факту родинних стосунків між її чоловіком та його сином у судовому порядку, у зв’язку з невідповідністю документів, які підтверджують родинні зв’язки. Крім того, у строк, визначений для прийняття спадщини, клієнтка тривалий час хворіла, що підтверджено відповідними документами.

     Вивчивши надані матеріали та заслухавши пояснення сторін, Чемеровецький районний суд рішенням від 1 березня 2016 року визнав позовні вимоги, заявлені позивачем, цілком обґрунтованими і такими, що відповідають чинному законодавству, тож визначив додатковий строк для прийняття спадщини тривалістю один місяць.

     Отримати безоплатну вторинну правову допомогу можна у регіональному (у кримінальних провадженнях) та місцевих центрах (у цивільних та адміністративних справах) з надання БВПД, що діють на території нашої області за адресами:

     Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області. Адреса: 9000, м. Хмельницький, вул. Свободи, 70, офіс 222. Тел. 0382 72-01-68.

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88. khmelnytskyi1.khmelnytskyi@legalaid.gov.ua

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59. kamyanets-podilsk.khmelnytskyi@legalaid.gov.ua

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. starokostyantyniv.khmelnytskyi@legalaid.gov.ua

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. shepetivka.khmelnytskyi@legalaid.gov.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0-800-213103.