назад

27153300 1604129266299322 551381897 n

У жовтні 2017 року до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  звернулася  громадянка  Д., жителька Бучацького району, для захисту своїх прав у суді. Зі слів жінки, з неї стягнули неправомірно отриману державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям. До суду з позовом про стягнення грошових коштів  звернулось управління соціального захисту населення, мотивуючи свій позов тим, що громадянка Д. при подачі декларації не вказала про наявність у власності сім’ї двох транспортних засобів. Відтак, місцевий центр призначив клієнтці для відстоювання її прав у суді правозахисника із системи безоплатної правової допомоги.

Згідно із дорученням місцевого центру від № 627 від 18 жовтня 2017 року представництво інтересів клієнтки у суді здійснював адвокат Роман Бахір.

Правозахисник, захищаючи права своєї підзахисної, посилався на низку нормативно-правових актів, зокрема, на ст. 1 Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”, яка декларує, що державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям — це щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім’ям у грошовій формі в розмірі, який залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Порядок призначення та виплати соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року № 250. Адвокат аргументував у суді, що для призначення соціальної допомоги уповноважений представник сім’ї подає органу праці і соціального захисту населення, зокрема, декларацію про доходи та майно.

Згідно із ч. 1 ст. 7 Закону “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” державна соціальна допомога не призначається, зменшується її розмір або припиняється виплата у випадках, коли у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму).

Відповідно до частини четвертої статті 7 цього Закону, якщо сім’єю навмисно подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на соціальну допомогу та на визначення її розміру, виплата призначеної соціальної допомоги припиняється з місяця, в якому виявлено порушення.

З огляду на зазначені норми законодавства припинення виплати та повернення виплаченої соціальної допомоги можливе за наявності таких обов’язкових умов:

у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму);

необхідність дотримання процедури прийняття рішення місцевою державною адміністрацією про призначення соціальної допомоги;

навмисне подання недостовірних відомостей чи приховання відомостей, що вплинули, або могли вплинути на встановлення права на державну соціальну допомогу та на визначення її розміру.

Роман  Бахір довів у судовому засіданні, що транспортний засіб, на наявність якого посилався позивач, придбано, а також оформлено довіреність на відчуження ще до укладення шлюбу між подружжям та відповідно заперечено факт навмисного подання гр. Д. відомостей, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на соціальну допомогу.

У результаті, рішенням Бучацького районного суду від 24.11.2017 року в позові управління праці та соціального захисту населення про стягнення з громадянки Д. неправомірно отриманої державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям відмовлено.

Довідково: отримати безоплатну вторинну правову допомогу можна у Чортківському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери,20; тел.: (03552) 2-09-50, або Бучацького бюро правової допомоги за адресою: м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.