назад

Завдяки адвокату з Чернігівщини працівника поновили на роботі із виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу

425 bigАдвокат Владислав Костюченко, який співпрацює із Менським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, допоміг клієнту довести неправомірність наказу директора про його звільнення та стягнути з закладу середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі 4 879 грн. 45 коп.

У травні 2017 року до Новгород-Сіверського бюро правової допомоги звернувся громадянин Л. для отримання правової допомоги у вирішенні питання, пов’язаного з трудовим спором. Він повідомив, що працював на умовах неповного робочого дня в одному з навчальних закладів м.Новгород-Сіверськ і на початку року отримав догану, а вже у квітні поточного року отримав ще одну догану за те, що не виконав свої обов’язки, про які він навіть не знав. Як результат двох дисциплінарних покарань громадянина Л. було звільнено з роботи.

Менський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги видав адвокату Владиславу Костюченку доручення від 22.05.2017 року № 3-221/17.

Детально вивчивши обставини справи та зібравши необхідний пакет документів, адвокат Владислав Костюченко в інтересах клієнта звернувся до Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області з позовною заявою про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Під час розгляду справи в суді, адвокат Владислав Костюченко, акцентував увагу суду на те, що звільнення працівника на підставі пункту 3 статті 40 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) може бути законним за умови наведення конкретних фактів допущеного невиконання працівником обов’язків і лише правомірно накладені стягнення можуть бути підставою для звільнення із зазначеної підстави.

В судовому засіданні встановлено, що позивач працював на посаді лаборанта кабінету технічних засобів навчання в Новгород-Сіверському медичному училищі на умовах неповного робочого дня. 23 січня 2017 року позивач в порушення своїх посадових обов’язків не забезпечив належну роботу мультимедійного обладнання під час проведення лекційного заняття для студентів Новгород-Сіверського медичного училища, що призвело до зриву заняття. Вказане підтверджується дослідженим у судовому засіданні актом від 23 січня 2017 року. Після відібрання у позивача письмових пояснень за вказаним фактом та отримання згоди профспілкового комітету на притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності директором училища 24 січня 2017 року було прийнято рішення про притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани, яка є найбільш м’яким видом дисциплінарних стягнень.

19 квітня 2017 року позивач на роботі не був і не міг знати про те, що викладач медичного училища 19 квітня 2017 року о 14 год. 30 хв. залишив в журналі, замовлення на встановлення обладнання для проведення лекційного заняття і відповідно не був обізнаний про необхідність прибути на роботу саме на 08 год. 00 хв. 20 квітня 2017 року. Це в свою чергу давало позивачу підстави вважати, що 20 квітня 2017 року він мав прибути на роботу не о 08 год. 00 хв., а о 09 год. 00 хв. згідно визначеного для нього графіку роботи.

Необізнаність позивача, який працював з гнучким робочим графіком, про необхідність виходу на роботу 20 квітня 2017 року саме о 08 год. 00 хв. свідчить про відсутність його вини, яка є обов’язковою для кваліфікації його дій як порушення трудової дисципліни та виключає наявність в його діях такого порушення в цілому.
Враховуючи той факт, що за порушення трудової дисципліни 23 січня та 19 квітня 2017 року позивача було піддано дисциплінарному стягненню у вигляді оголошення доган, при цьому в подальшому, зокрема й 20 квітня 2017 року він інших порушень трудової дисципліни не допускав, підстави для звільнення позивача з роботи за пунктом 3 частини першої статті 40 КЗпП України, а саме за систематичне невиконання ним без поважних причин обов’язків, покладених на нього правилами внутрішнього трудового розпорядку, були відсутні.

Згідно з частиною другою статті 149 КЗпП України за кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення.
Оскільки догана та звільнення є окремими видами дисциплінарних стягнень і за кожне порушення трудової дисципліни може бути накладено лише одне дисциплінарне стягнення, суд дійшов висновку, що звільнення 05 травня 2017 року позивача з посади лаборанта було по суті притягненням його повторно до дисциплінарної відповідальності за одні й ті ж порушення трудової дисципліни, що протирічить положенням статті 61 Конституції України та статті 149 КЗпП України.

11 серпня 2017 року рішенням Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області скасовано наказ директора Новгород-Сіверського медичного училища №12 від 05 травня 2017 року про звільнення громадянина Л. з посади лаборанта за систематичне невиконання без поважних причини трудових обов’язків, покладених на нього правилами внутрішнього трудового розпорядку. Поновлено громадянина Л. на посаді лаборанта кабінету технічних засобів навчання Новгород-Сіверського медичного училища, та допущено негайне виконання рішення суду в частині поновлення на посаді. Стягнуто з Новгород-Сіверського медичного училища на користь громадянина Л. середній заробіток за час вимушеного прогулу, за період з 06 травня 2017 року до 10 серпня 2017 року, у розмірі 4 879 грн. 45 коп.

Нагадуємо, що фахова правова допомога надається Новгород-Сіверським бюро правової допомоги за адресою: м. Новгород-Сіверський, вул. Губернська, 24, тел.: (0258) 2-14-87.

Також, за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (0244) 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.