назад

Завдяки фахівцю системи БПД буковинець відстояв своє право на пенсію

170-1До Заставнівського бюро правової допомоги звернувся громадянин, якому в Управлінні Пенсійного фонду України в Заставнівському районі Чернівецької області відмовили у призначенні пенсії за віком зі зменшенням пенсійного віку. Чоловік вирішив відстоювати своє право в суді, оскільки статтею 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено, що особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються зі зменшенням пенсійного віку. Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали у зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 року, незалежно від кількості робочих днів вік виходу на пенсію зменшується на 10 років.

Однак попри цю норму Закону буковинець отримав відмову в призначенні пенсії. Працівники Пенсійного фонду роз’яснили, що бракує первинних документів, які підтверджують факт участі в ліквідації наслідків аварії в зоні відчуження.

За результатами розгляду письмового звернення начальника Заставнівського бюро правової допомоги Василя Данищука уповноважили здійснювати представництво інтересів клієнта у суді. Фахівець допоміг зібрати необхідні докази, підготував позовну заяву та обґрунтував необхідність призначення пенсії за віком зі зменшенням пенсійного віку на 10 років.

«Завдяки професійним діям представника Василя Данищука вдалося відстояти права буковинця. Чернівецький окружний адміністративний суд визнав протиправними дії місцевого управління Пенсійного фонду та зобов’язав Головне управління цього Фонду в області призначити пенсію відповідно до норм законодавства. Позитивним є те, що після першої відмови громадянин не опустив руки, а вирішив захищати свої права за допомогою системи безоплатної правової допомоги. Чим більше таких позитивних практик буде в нашому арсеналі, тим більше довіри буде у наших громадян до правової допомоги в Україні», – наголосив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Він також нагадав, що в системі БПД працює понад 1600 фахових юристів, таких як Василь Данищук, тому Координаційний центр планує ініціювати зміни до законодавства, аби юристи системи БПД нарівні з адвокатами мали право представляти інтереси незахищених верств населення у нескладних справах.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).