назад

Завдяки професійним діям адвоката з Чернігівщини чоловіка не притягнули до кримінальної відповідальності

chernihiv RosomahaАдвокат Микола Росомаха захистив права чоловіка, якого безпідставно звинувачували в умисному нанесенні особі середньої тяжкості тілесного ушкодження. За вчинення даного кримінального правопорушення передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років.

В рамках кримінального провадження адвокат Микола Росомаха отримав доручення Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області від 19.01.2016 року №025-082 за призначенням. Адвоката залучили для здійснення захисту чоловіка, якого обвинувачували у вчиненні середньої тяжкості кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 122 КК України (умисне нанесення середньої тяжкості тілесного ушкодження, тобто умисне ушкодження, яке не є небезпечним для життя і не потягло за собою наслідків, передбачених ст. 121 КК України, але таке, що спричинило значну стійку втрату працездатності менш як на одну третину). За вчинення даного кримінального правопорушення передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років.

Відповідно до положення п. 1 ч. 1 ст. 477 КПК України кримінальним провадженням у формі приватного обвинувачення є провадження, яке може бути розпочато слідчим, прокурором лише на підставі заяви потерпілого щодо кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України. З огляду на ч. 4 ст. 26 КПК України кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення розпочинається лише на підставі заяви потерпілого.

В рамках кримінального провадження свою вину в інкримінованому діянні чоловік не визнавав у повному обсязі. Належних та допустимих доказів на підтвердження обвинувачення ні в ході досудового розслідування, ні в суді здобуто не було. А звинувачення у вчиненому сторона захисту вважала необґрунтованим та надуманим. В судовому засіданні з розгляду кримінального провадження прокурор пояснив, що відомості про скоєне правопорушення було внесено до ЄРДР 27.11.2012 року на виконання постанови Новозаводського районного суду м. Чернігова від 16.11.2012 року. Тобто, усупереч вимогам кримінально-процесуального законодавства відомості до ЄРДР були внесені не за заявою потерпілої.

Таким чином, всі процесуальні дії в ході досудового розслідування у даному кримінальному провадженні були проведені з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, а тому не є належними та допустимими доказами обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Порушення норм процесуального права на стадії досудового розслідування, безпідставне направлення до суду обвинувального акту призвело до визнання доказів, наданих в судовому засіданні такими, що є неналежними та недопустимими.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається в разі, якщо не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати.

Відповідно до ухвали Новозаводського районного суду міста Чернігова від 06.01.2017 року кримінальне провадження відносно клієнта закрито за не встановленням достатніх доказів.

Тож, особу яку звинувачували незаконно, завдяки діям адвоката Миколи Росомахи не притягнуто до кримінальної відповідальності.

За правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.