назад

Завдяки професіоналізму адвоката системи безоплатної правової допомоги визнано незаконною бездіяльність слідчого

OkM 190305 01До Охтирського міськрайонного суду Сумської області в інтересах свого клієнта звернулася адвокат системи безоплатної правової допомоги Валентина Розторгуєва зі скаргою на бездіяльність Охтирського відділу поліції  Головного управління Національної поліції в Сумській області. У скарзі адвокат зазначала, що 27 лютого 2019 року її клієнт звернувся до Охтирського відділу поліції із заявою про кримінальне правопорушення за ст. 185 КК України. У заяві було зазначено, що громадянин, який мешкає в с. Комиші Охтирського району Сумської області, вчинив крадіжку з домоволодіння заявника, де було викрадено два акумулятори та 700 гривень. Визнаючи свою вину, громадянин добровільно відшкодував 2500 грн – вартість одного акумулятора. Решту коштів повернуто не було.

Враховуючи той факт, що це не перший випадок (2018 року даний громадянин викрав у заявника 800 грн, за що останній був притягнений до кримінальної відповідальності), клієнт адвоката системи БПД попросив прийняти заяву про кримінальне правопорушення за ст. 185 КК України; внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань; невідкладно розпочати досудове розслідування; визнати його потерпілим від кримінального злочину, передбаченого ст. 185 КК України; вручити пам’ятку про процесуальні права та обов’язки потерпілого; надати можливість дати додаткові свідчення; повідомити письмово, у встановленому законом порядку,  про початок кримінального провадження.

Однак 1 березня 2019 року від посадової особи Охтирського відділу поліції стало відомо, що відомості про кримінальне правопорушення, які зазначені були в заяві, не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а лише внесені в журнал єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. А, отже, жодних дій, спрямованих на внесення відомостей до ЄРДР та здійснення досудового слідства, не вчинялося.

Адвокат Валентина Розторгуєва як і в скарзі, так і під час виступу в судових засіданнях акцентувала увагу суду на наступному:

                      згідно зі статтею 214 Кримінального процесуального кодексу України слідчий прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається;

                      відповідно до пункту 1 статті 303 Кримінального процесуального кодексу України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, зокрема, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, – заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною 1 статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом 10 днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії (частина 1 статті 304 Кримінального процесуального кодексу України).

Суд взяв до уваги доводи адвоката Валентини Розторгуєвої та рішенням Охтирського міськрайонного суду в Сумській області скаргу на бездіяльність слідчого щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення в ЄРДР було задоволено. Таким чином, завдяки професіоналізму адвоката Валентини Розторгуєвої бездіяльність слідчого Охтирського ВП ГУНП в Сумській області визнано незаконною та зобов’язано слідчого внести до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою громадянина.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.